Quito. Foto: Reuters
Quito. Foto: Reuters

V državi so medtem skoraj v celoti obnovili oskrbo z elektriko. Vlada je za incident okrivila pomanjkanje naložb v propadajočo infrastrukturo v preteklosti.

Izpad električne energije se je zgodil zaradi okvare v omrežju, kar je povzročilo val odklopov po vsej državi, je v sredo sporočil minister za energetiko Roberto Luque.

Kot je pojasnil, je šlo za verižno reakcijo. Ko so nekatere elektrarne prenehale delovati, je bilo povpraševanje po energiji nenadoma večje od ponudbe, kar je povzročilo zlom nacionalnega omrežja.

Zaradi električnega mrka so bili v državi, zlasti v večjih mestih, priča kaotičnim prizorom. Podzemna železnica v glavnem mestu Quito je bila ohromljena, zaradi česar je bilo treba evakuirati na tisoče potnikov. Ker so semaforji prenehali delati, je morala posredovati policija, da bi ohranila red v skoraj trimilijonskem mestu.

Ponekod so ljudje obtičali v dvigalih v poslovnih in stanovanjskih stavbah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po treh urah so obnovili 95 odstotkov oskrbe z električno energijo, je pozneje sporočil Luque. "Incident kaže, da je ekvadorski energetski sistem v krizi. Povzročilo ga je pomanjkanje naložb v vzdrževanje in gradnjo daljnovodov," je dejal.

Ekvador dobi 78 odstotkov električne energije iz hidroelektrarn. Aprila je ekvadorska vlada zaradi hude suše razglasila izredne razmere zaradi nizkega vodostaja rek. Za racionalizacijo energije so v različnih pokrajinah države za nekaj ur izklopili elektriko.