V zaporu v Guayaquilu je bilo lani v izgredih ubitih skoraj 200 zapornikov. Foto: AP
V zaporu v Guayaquilu je bilo lani v izgredih ubitih skoraj 200 zapornikov. Foto: AP

Lasso je na Twitterju sporočil, da bodo v pokrajinah Guayas, Manabí in Esmeraldas uvedli policijsko uro, na ulice pa poslali 4000 policistov in 5000 vojakov za "uveljavljanje miru in reda".

V Ekvadorju v zadnjem času zaznavajo občuten porast umorov in kriminala, povezanega s tolpami. To je že drugič, odkar je lani prevzel predsedniški položaj, da je Lasso posegel po zakonu o izrednih razmerah, da bi tako zajezil nasilje.

"Ulice bodo občutile težo varnostnih sil," je napovedal Lasso na Twitterju. Ob tem je pojasnil, da bodo v nekaterih predelih uvedli policijsko uro, in sicer med 23. in 5. uro. "Družba se ne bo zatirala. Našega miru ne bomo nikdar žrtvovali kriminalnim tolpam."

Lasso za težave s kriminalom v Ekvadorju krivi prekupčevalce z mamili, ki prek te andske države tihotapijo kokain iz Peruja in Kolumbije, poleg tega pa naj bi prek lokalnih tolp operirali tudi mogočni mehiški narkokarteli.

Guillermo Lasso je bil za predsednika Ekvadorja izvoljen lani. Foto: AP
Guillermo Lasso je bil za predsednika Ekvadorja izvoljen lani. Foto: AP

Pristaniško mesto Guayaquil, ki leži v pokrajini Guayas, je neprofitna raziskovalna organizacija InSight Crime uvrstila na 50. mesto najnasilnejših mest na svetu. Po njenih raziskavah je delež umorov v Ekvadorju lani zrasel hitreje kot v kateri koli drugi državi Latinske Amerike.

Smrtonosni izgredi v zaporu

Februarja so v Duranu blizu Guayaquila našli več obglavljenih moških, dva moška pa so našli vklenjena in viseča z mostu – metoda, ki jo uporabljajo mehiški narkokarteli.

V Ekvadorju so se lani tudi spopadli z najbolj smrtonosnimi izgredi v zaporu v zgodovini te južnoameriške države – septembra je bilo v zaporu v Guayaquilu ubitih 119 zapornikov, dogodek pa je pretresel državo in razkril moč tolp, ki delujejo po ekvadorskih zaporih. Le slaba dva meseca pozneje je bilo v istem zaporu v novih izgredih ubitih 68 zapornikov.

Lasso je po izgredih oktobra po vsej državi razglasil 60-dnevne izredne razmere, a je ustavno sodišče to obdobje skrajšalo na 30 dni in razsodilo, da bi morala vojska zgolj podpirati policijske operacije.