Pripadniki ekvadorske elitne policijske enote pred poslopjem mehiškega veleposlaništva. Foto: EPA
Pripadniki ekvadorske elitne policijske enote pred poslopjem mehiškega veleposlaništva. Foto: EPA

Glas, podpredsednik v času levičarskega predsednika Rafaela Corree med letoma 2013 in 2017, je bil dvakrat obsojen zaradi korupcije, na veleposlaništvu v Quitu pa je bil od decembra, ko je Mehiko zaprosil za politični azil. Mehika mu je azil podelila ravno v petek pred aretacijo, Quito pa je podelitev azila označil za nezakonito.

Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je na omrežju X zapisal, da je ekvadorska policija nasilno vdrla v mehiško veleposlaništvo.

Glasa so po aretaciji odpeljali na sodišče v Quitu, kjer je bila močna vojaška prisotnost.

Aretacija Glasa je sledila stopnjevanju napetosti med državama. Ekvador je v četrtek mehiškega veleposlanika v Quitu razglasila za persono non grato, pri čemer so kot razlog navedli "nesrečne" izjave predsednika Lópeza Obradorja. Ta je ekvadorske oblasti ta teden razjezil z izjavami o lanskih krvavih volitvah v Ekvadorju, ko je bil ubit predsedniški kandidat.

V uradu ekvadorskega predsednika Daniela Noboe so Mehiko obtožili "zlorabe imunitet in privilegijev, dodeljenih diplomatski misiji, ki je gostila nekdanjega podpredsednika, ter podelitve diplomatskega azila v nasprotju s konvencionalnim pravnim okvirom".

Mehiški predsednik je mehiški zunanji ministrici Alicii Bárceni naročil prekinitev diplomatskih odnosov z Ekvadorjem, ki jo je ministrica že oznanila. Aretacijo je označil za "avtoritarno" dejanje in kršitev mednarodnega prava ter mehiške suverenosti.

Ekvadorske oblasti so sicer Mehiko prosile za dovoljenje za vstop na veleposlaništvo in aretacijo Glasa, ki je bil leta 2017 obsojen na šestletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnin od brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht v zameno za posle z državo.

Glas, ki ga država preganja še zaradi ene obtožbe o korupciji, je trdil, da je žrtev pregona zaradi političnih prepričanj, kar ekvadorska vlada zanika.