Prizor s protesta v Quitu 24. junija. Foto: Reuters
Prizor s protesta v Quitu 24. junija. Foto: Reuters

Predsednik je odredil ukinitev izrednih razmer po skoraj dvotedenskih nemirih v provincah Chimborazo, Tangurahua, Cotopaxi, Pichincha, Pastaza in Imbabura, ki so jih sprožile naraščajoče cene goriva in življenjskih stroškov. V protestih je po zadnjih podatkih umrlo šest ljudi, več deset pa jih je bilo poškodovanih.

Lasso, ki je protestnike v petek obtožil poskusa državnega udara, se sicer zaradi protestov spoprijema z zahtevo po nezaupnici v ekvadorskem parlamentu. Obravnava se je začela v soboto, čeprav je predsednik trenutno v samoosamitvi zaradi okužbe s koronavirusom. Če bo nezaupnica izglasovana in bo Lasso odstavljen, bo državo do novih volitev vodil trenutni podpredsednik Alfredo Borrero.

V soboto so se po besedah predsednika ekvadorskega parlamenta Virgilia Saquicele v Quitu prvič sestali voditelji staroselcev in predstavniki vlade ter začeli pogovore, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

6,5-milijardno posojilo IMF-a

Ekvador je septembra 2020 od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pridobil 27-mesečno posojilo 6,5 milijarde dolarjev, od česar je bilo do zdaj tej južnoameriški državi izplačanih 4,8 milijarde. Namen tega dogovora o posojilu je okrepiti gospodarsko okrevanje Ekvadorja po pandemiji covida-19, obnoviti fiskalno vzdržnost in zmanjšati javni dolg.

"Ekvadorske oblasti nameravajo izplačani denar porabiti za proračunsko podporo," so pri IMF-u navedli v izjavi. Del sredstev naj bi bil porabljen tudi za širitev programov socialne pomoči v državi.

"Socialna pomoč družinam z nizkimi dohodki se še naprej povečuje. Zdaj osem od desetih družin z nizkimi dohodki prejema državno pomoč, pred dvema letoma pa so jo prejemale tri od desetih," je dejala namestnica direktorja IMF-a Antoinette Sayeh.

Ponoven pregled posojilnega programa je predviden za konec leta, ko se bo tudi odločalo o odobritvi preostalih 700 milijonov dolarjev pomoči, še navaja AFP.