Samooklicani začasni predsednik Venezuele je na čelu vnovičnih protestov proti Maduru. Foto: EPA
Samooklicani začasni predsednik Venezuele je na čelu vnovičnih protestov proti Maduru. Foto: EPA

Pred vojaškim oporiščem v Caracasu je prišlo do streljanja med vojaki, ki so podprli Guaidoja, in pripadniki venezuelske vojske, zveste Maduru.

Na prizorišču se je zbralo tudi več protestnikov, podpornikov opozicije, ki jih je policija skušala razgnati s solzivcem. Reuters poroča, da je vozilo venezuelske nacionalne garde zapeljalo v protestnike (posnetek v tvitu), ki so v vozila metali kamenje.

Poveljnik vojaškega letališča La Carlota, kjer se je zgodil poskus udara, je za provladno televizijo Telesur zanikal poročila, da so dezerterji prevzeli nadzor, in zatrdil, da oporišče še vedno nadzorujejo vojaki, zvesti Maduru.

Zunanji minister: Udar je bil načrtovan v ZDA

Zunanji minister Jorge Arreaza je v izjavi za javnost poudaril, da v Venezueli ni državnega udara in da je bil poskus udara neposredno načrtovan v ZDA.

Ocenil je, da se je za podporo Guaidoju odločilo okoli 30 vojakov. Dejal je še, da bo venezuelska vlada odgovorila na nasilje in zagotovila mir.

Guaido pozval h "koncu uzurpacije"

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Guaido, ki ga je priznalo več kot 50 držav, je predtem na videoposnetku v družbi vojakov pred oporiščem La Carlota v prestolnici Caracas zatrdil, da je pridobil podporo vojske za odstavitev Madura in pozval ljudi na ulice za "konec uzurpacije".

"Trenutno se srečujem z glavnimi vojaškimi enotami oboroženih sil, s čimer začenjamo zadnjo fazo operacije svoboda," je tvitnil.

Pridružil se mu je tudi opozicijski politik Leopoldo Lopez, ki je bil v hišnem priporu od leta 2017. Tvitnil je, da ga je iz pripora na pobudo Guaidoja rešila vojska, ter pozval Venezuelce, naj se zberejo na ulicah na mirnih protestih.

Minister: "Gre za manjšo skupino vojaških izdajalcev"

Modre preveze na vojakih naj bi pomenile podporo Guaidoju. Foto: EPA
Modre preveze na vojakih naj bi pomenile podporo Guaidoju. Foto: EPA

Madurova vlada na drugi strani trdi, da se je Guaidoju pridružila le manjša skupina vojakov.

Venezuelski obrambni minister Vladimir Padrino je sporočil, da oborožene sile še zmeraj branijo "legitimno vlado predsednika Madura". Informacijski minister Jorge Rodriguez je tvitnil, da se vlada ukvarja z "majhno skupino vojaških izdajalcev, ki skušajo začeti udar", in pozval ljudstvo, naj ostane v visoki pripravljenosti in obrani poskus državnega udara.

ZDA pozivajo vojsko, naj podpre Guaidoja

ZDA so Guaidoju izrazile popolno podporo in pozvale venezuelsko vojsko, naj varuje ljudstvo in podpira državne "legitimne institucije". "Demokracije ni mogoče premagati," je v podporo Guaidoju tvitnil državni sekretar Mike Pompeo.

Tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque je pozval venezuelske vojake, naj se postavijo na pravo stran zgodovine in zavrnejo Madurovo diktaturo.

Vojaško podporo Guaidoju so kot pozitivno ocenili tudi v Braziliji. Brazilski zunanji minister Ernesto Araujo in nemški zunanji minister Heiko Maas sta na skupni novinarski konferenci po srečanju v Brasilii pozvala k mirni rešitvi.

Španija in EU svarita pred prelivanjem krvi

Španska vlada pa je v odzivu posvarila pred prelivanjem krvi v Venezueli in pozvala k demokratičnim volitvam. K mirni rešitvi krize so pozvali tudi v Londonu.

Iz Evropske komisije so le sporočili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov, a jih ne želijo komentirati. Znova so pozvali k politični in mirni rešitvi ter svobodnim in pravičnim volitvam.

Rusija: Opozicija spodbuja spopad med oboroženimi silami

Pozive opozicije je obsodila Turčija in jih označila za nedemokratično grožnjo ustavnemu redu.

Rusija je venezuelsko opozicijo obtožila spodbujanja nasilja in dejanja Guaidoja označila za poskus spopada med oboroženimi silami v državi. "Radikalna opozicija se je znova vrnila k nasilnim metodam konfrontacije," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Razmere v Venezueli se zaostrujejo