Pred zaporom se zbirajo svojci preminulih zapornic. Foto: Reuters
Pred zaporom se zbirajo svojci preminulih zapornic. Foto: Reuters

Nasilje v zaporu Tamara severozahodno od prestolnice Tegucigalpa so po navedbah očividcev začele pripadnice tolpe Barrio 18, ki so streljale na druge zapornice, jih zabadale in zažigale. Šlo naj bi za spopad s pripadnicami rivalske tolpe Mara Salvatrucha (MS-13).

Umrlo je 48 ljudi, večina zaradi požara, nekaj tudi zaradi strelnih ran, poroča BBC. Pristojne službe skušajo identificirati žrtve. Še sedem ranjenih zdravijo v državni bolnišnici.

Predsednica Hondurasa Xiomara Castro je dejala, da so bili izgredi načrtovani in so potekali z vednostjo paznikov, zato je napovedala drastične ukrepe proti odgovornim.

Že v torek je ministra za varnost Ramona Antonia Sabillona zamenjala z vodjo nacionalne policije Gustavom Sanchezom. Dodatne ukrepe za "boj proti organiziranemu kriminalu in odpravo bojkota proti varnostnim ukrepom" bodo oznanili v sredo.

Na območje so napotili številne policiste. Foto: Reuters
Na območje so napotili številne policiste. Foto: Reuters

Vodja zaporov: Izgredi protest proti ukrepom oblasti

Vodja sistema državnih zaporov in namestnica ministra za varnost Julissa Villanueva je medtem povedala, da se je upor verjetno začel zaradi nedavnih poskusov oblasti, da bi zatrle nezakonite dejavnosti v zaporih. Šlo naj bi za odziv na ukrepe, ki jih oblasti izvajajo proti organiziranemu kriminalu.

Predstavnica družin, ki imajo v zaporu družinske članice, Delma Ordonez, je medtem povedala, da je bil zapor med nasiljem "popolnoma uničen". Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki gostega sivega dima iznad zgradbe.

V zaporu je bilo sicer prostora za 900 zapornic. Na območju se zbirajo družine zapornic, močno je okrepljena policijska navzočnost.

Ulične tolpe določajo pravila v zaporih

Za hudo nasilje v zaporih in tudi na ulicah v Hondurasu, Gvatemali in El Salvadorju so v večini odgovorne ulične tolpe. Tudi v državnih zaporih, kjer zaporniki pogosto sami določajo pravila in prodajajo prepovedano blago, imajo kriminalne združbe veliko nadzora.

Gre za najhujšo tragedijo v ženskem zaporu v Srednji Ameriki po letu 2017, ko so dekleta v mladinskem prevzgojnem zavodu v Gvatemali zažgala vzmetnice v znak protesta proti posilstvom in drugemu slabemu ravnanju v hudo prenapolnjenem zavodu. V požaru je takrat umrlo 41 deklet.

Najhujša zaporniška tragedija se je sicer zgodila v Hondurasu, v zaporu Comayagua, ko je v nepojasnjenem požaru leta 2012 umrlo 361 ljudi.

Več deset mrtvih v ženskem zaporu v Hondurasu