ZDA niso članice Mednarodnega kazenskega sodišča. Foto: EPA
ZDA niso članice Mednarodnega kazenskega sodišča. Foto: EPA

Sodišče je sporočilo, da preiskava na tej stopnji "ne bi služila interesom pravice". Menijo, da bi trenutne okoliščine v Afganistanu zelo omejevale možnost uspešnih preiskave in pregona. Strinjajo se, da sta pogoja pristojnosti in dopustnosti izpolnjena, a izpostavljajo, da ima sodišče omejen proračun, ki ga je treba usmeriti v dejavnosti, ki imajo večje možnosti za uspeh.

Kot razloga za zavrnitev so sodniki navedli tudi dolžino časa, ki je minil od predhodne preiskave leta 2006, in spreminjajoče se politično okolje v Afganistanu. Poudarili so tudi, da bi se že tako pomanjkljivo politično sodelovanje držav s tožilko v primeru preiskave še poslabšalo.

Trump: ICC ogroža suverenost ZDA

"To je velika mednarodna zmaga, in to ne samo za te domoljube, ampak za vladavino prava," je v odzivu poudaril Trump. Ponovil je trditve, da široke pristojnosti pregona, ki jih ima ICC, ogrožajo suverenost ZDA. Napovedal je tudi odločen odgovor na kakršen koli poskus pregona Američanov, Izraelcev ali drugih zaveznikov.

Bensoudova je sodnike za dovoljenje za preiskavo morebitnih zločinov v Afganistanu prosila novembra leta 2017. Foto: Reuters
Bensoudova je sodnike za dovoljenje za preiskavo morebitnih zločinov v Afganistanu prosila novembra leta 2017. Foto: Reuters

Washington tožilki preklical vizum

ZDA so sicer prejšnji teden zaradi morebitne preiskave ravnanja ameriških vojakov v Afganistanu preklicale vizum Bensoudajevi, sicer državljanki Gambije. Tožilka bo svoje delo kljub temu nadaljevala.

Bensoudajeva je sodnike za dovoljenje za preiskavo morebitnih zločinov v Afganistanu, ki naj bi jih zagrešili talibani, afganistanske vladne sile in mednarodne sile, vključno z ameriškimi vojaki, zaprosila novembra leta 2017.

ZDA niso članica ICC-ja in ne priznavajo njegove pristojnosti nad ameriškimi državljani. Kljub temu so ti lahko obtoženi vojnih zločinov v državah, ki so članice. Afganistan je član tega sodišča.

Lani je svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton zagrozil, da bodo ZDA prepovedale vstop v državo vsem uslužbencem ICC-ja, ki bi si drznili preiskovati ali uvesti postopke proti Američanom zaradi domnevnih zlorab v tujini. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je marca to grožnjo ponovil in dodal, da bodo ZDA najverjetneje uvedle podoben ukrep proti vsemu osebju ICC-ja, ki bi preiskovalo domnevne zločine Izraelcev. Pompeo je zagotovil tudi, da bodo kršitve ali zločine Američanov preiskovala in preganjala le ameriška vojaška ali civilna sodišča.