Če gre verjeti State Departmentu, je le še vprašanje tednov, kdaj bo Iran postal novi član svetovnega jedrskega kluba. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Če gre verjeti State Departmentu, je le še vprašanje tednov, kdaj bo Iran postal novi član svetovnega jedrskega kluba. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Šestnajst sodnikov je soglasno zavrnilo vse ameriške argumente v tej tožbi.

Do končne razsodbe med ZDA in Iranom bo sicer treba čakati več mesecev, morda celo leta. Kljub temu je odločitev sodišča v Haagu dobra novica za Iran, ki je tožbo vložil leta 2018, kmalu po tem, ko je ameriški predsednik Trump enostransko odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom in znova uvedel ter nato še zaostril kazenske ukrepe.

Pogajanja z Bidnom Iran zavrača

V Teheranu se zavedajo, da je administracija novega ameriškega predsednika Joeja Bidna zdaj tista, ki se mora vrniti k spoštovanju svojih zavez, zato neposredna pogajanja z Washingtonom o morebitni spremembi jedrskega sporazuma zavračajo. Po drugi strani pa pričakujejo, da ZDA še pred dokončno odločitvijo haaškega sodišča sankcije ukinejo.

Se bo Iran pridružil svetovnemu jedrskemu klubu?

"Tega sporazuma nismo dosegli z lahkoto, nihče ga ne more raztrgati. Če ZDA sporazum želijo, morajo svoje obveznosti spoštovati," je bil na seji vlade jasen in hkrati oster iranski predsednik Hasan Rohani.

Kot je znano, se je Islamska republika s tem sporazumom iz leta 2015 zavezala, da bo ustavila program izdelave jedrskega orožja, vendar je po izstopu ZDA Teheran svoj jedrski program obnovil. Če gre verjeti State Departmentu, je le še vprašanje tednov, kdaj bo Iran postal novi član svetovnega jedrskega kluba.

Tega pa si ne želi nihče. Razlogi in volja za obnovitev pogajanj med ZDA in Teheranom torej obstajajo, ob tem pa tudi nezaupanje, ki je navzoče že vse od islamske revolucije pred več kot tridesetimi leti.