Poleg prometnega sektorja so se protestom pridružili študenti in druge skupine. Foto: Reuters
Poleg prometnega sektorja so se protestom pridružili študenti in druge skupine. Foto: Reuters

Tako v glavnem mestu Quito kot tudi v drugih večjih mestih po državi so danes zaprte šole, avtobusi in taksiji naj ne bi vozili. Napovedani so tudi protesti sindikatov in drugih organizacij.

Novi protesti so izbruhnili tudi po četrtkovi razglasitvi izrednih razmer, ko je prišlo do izgredov med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec proti protestnikom, ki so v bližini sedeža vlada v zgodovinskem središču Quita metali kamenje in molotovke.

Po prvih podatkih je bilo v nasilju ranjenih 21 policistov, 277 ljudi so aretirali. Predsednik Moreno je odzivu na proteste zatrdil, da bo država vztrajala pri v torek sprejeti odločitvi o odpravi subvencij na pogonska goriva. Dodal je, da želi z izrednimi razmerami "zagotoviti varnost in preprečiti kaos".

Cene bencina so se zvišale za 25 odstotkov

Zaradi odprave subvencij so se v Ekvadorju cene bencina povišale za 25 odstotkov, cene dizelskega goriva pa za 100 odstotkov. Ukrep je del strukturnih reform v državi, h katerim se je obvezala ekvadorska vlada v zameno za posojilo Mednarodnega denarnega sklada v višini 4,2 milijarde ameriških dolarjev.

Ekvadorska vlada je za subvencije za pogonska goriva vsako leto odštela 1,3 milijarde ameriških dolarjev.

Večja pooblastila predsednika

Ekvadorska notranja ministrica Maria Paula Romo je sporočila, da bodo izredne razmere veljale 60 dni, njihov namen pa je ohranitev nemotenega delovanja prometa in gospodarstva. V skladu z ekvadorsko ustavo ima predsednik države med izrednimi razmerami med drugim pravico do omejitve svobode medijev ter vpoklica oboroženih sil. Po preteku 60-dnevnega roka lahko izredne razmere podaljšajo še za 30 dni.

Ekvador je bil med letoma 1996 in 2007 prizorišče množičnih protestov, ki so k odstopu prisilili tri predsednike, država pa je v tem nemirnem obdobju imela kar sedem predsednikov države. Predsednik Moreno odgovornost za slab položaj državnih financ pripisuje svojemu predhodniku Rafaelu Correi, ki se je zatekel v Belgijo in tam zaprosil za azil. V domovini ga sumijo, da je v svojem desetletnim predsednikovanjem leta 2012 ugrabil svojega političnega nasprotnika.

Ekvador: Zaradi protestov izredne razmere