Floridske univerze po besedah guvernerja DeSantisa postajajo tovarne socializma. Foto: EPA
Floridske univerze po besedah guvernerja DeSantisa postajajo tovarne socializma. Foto: EPA

Potrebo po tem je utemeljil s spodbujanjem intelektualne raznolikosti.

Republikanci se že desetletja pritožujejo, da so ameriške univerze leglo levičarstva, floridski ukrep pa gre po mnenju kritikov ravno v smer, ki jo kritizirajo. Registracija političnih stališč po njihovem mnenju bolj sodi v kakšno socialistično državo kot v ZDA.

Javne univerze na Floridi bodo morale preverjati politična stališča zaposlenih in študentov, da ugotovijo, ali je prisotnih dovolj raznolikih idej oziroma ali lahko vsi izražajo svoja prepričanja brez strahu pred posledicami.

Ni sicer jasno, kaj se bo zgodilo, če te raznolikosti ne bodo ugotovili.

DeSantis je zatrdil, da pozna veliko staršev, ki so zaskrbljeni, da bodo njihove otroke indoktrinirali z idejami, ki jih ne podpirajo. Floridske univerze po njegovih besedah postajajo tovarne socializma.

Guverner je prav tako podpisal zakon, ki univerzitetnim delavcem prepoveduje omejevanje svobode govora na kampusih. Ne smejo več omejevati govora, ki se jim zdi neprijeten ali žaljiv. Študenti tudi lahko snemajo predavanja brez dovoljenja in to uporabijo v primeru morebitnih civilnih tožb ali kazenskih pregonov univerz.