Bolton je delal kot Trumpov svetovalec za nacionalno varnost med letoma 2018 in 2019. Foto: AP
Bolton je delal kot Trumpov svetovalec za nacionalno varnost med letoma 2018 in 2019. Foto: AP

Kot je opozoril, se bodo ZDA najverjetneje umaknile iz Nata, če Trump zmaga.

V intervjuju za The Hill je Bolton kritiziral zunanjo politiko nekdanjega predsednika, potem ko je pred dnevi napisal kolumno, v kateri je Trumpovo vedenje označil za "eratično, iracionalno in neobvladano". "Donald Trump nima zares neke filozofije, kot to razumemo v političnem prostoru. Ko sprejema odločitve, ne razmišlja v politični smeri, zagotovo ne, ko gre za nacionalno varnost," je povedal.

Bolton, ki je delal kot Trumpov svetovalec za nacionalno varnost od aprila 2018 do septembra 2019, je svojega nekdanjega vodjo kritiziral tudi zaradi njegove zunanjepolitične zapuščine, ko gre za Severnoatlantsko zavezništvo: "Ogrozil je obstoj Nata in mislim, da bomo v primeru Trumpovega drugega mandata skoraj zagotovo izstopili iz Nata."

Potem ko je Trump Boltona razrešil, je ta napisal knjigo, v kateri je ostro kritiziral Trumpovo politiko. Foto: AP
Potem ko je Trump Boltona razrešil, je ta napisal knjigo, v kateri je ostro kritiziral Trumpovo politiko. Foto: AP

74-letni Bolton je obsodil tudi republikance, ki hvalijo Trumpova zunanjepolitična stališča. “Tisti, ki podajajo tovrstne izjave glede Trumpovih "dosežkov" v prvem mandatu, ne razumejo zares, kako smo prišli do določenih točk. Ker pri številnih dosežkih, ki jih pripisujejo zdaj Trumpu, si je on želel iti prav v nasprotno smer,” je dejal.

Bolton je v svoji torkovi kolumni zapisal, da Trump "prezira znanje", in ga obtožil, da "gleda na odnose med ZDA in tujimi državami, še posebej našimi nasprotniki, pretežno kot stvar značajev".

"Za tuje voditelje, naj si bodo prijatelji ali sovražniki, je precej verjetnejše, da ga bodo videli kot nevednega, neizkušenega, arogantnega, ki hrepeni, da bi bil eden od pomembnih fantov in neizogibno dojemljiv za laskanje. Te karakteristike so bile nenehen vir tveganj v Trumpovem prvem mandatu in bi ponovno predstavljale tveganje v njegovem drugem mandatu,” je zapisal.

Kljub sodnim težavam v anketah visoko

Bolton je obsodil tudi Trumpovo odločanje na mestu vrhovnega poveljnika: “Poleg tega, da sklepa odločitve na podlagi nepopolnih informacij in nezadostnega razmisleka ter razprave, je Trump nesposoben in neodgovoren tudi po sprejetih odločitvah. Ko gredo stvari narobe ali ko si preprosto posledično premisli (kar se dogaja pogosto), se vedno skuša distancirati od lastnih odločitev, saj se boji negativnih odzivov medijev ali političnih kritik.”

Sorodna novica Trump se je izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice
Trump sodne procese proti njemu označuje za politično motiviran lov na čarovnice. Foto: AP
Trump sodne procese proti njemu označuje za politično motiviran lov na čarovnice. Foto: AP

Potem ko je Trump leta 2019 Boltona odpustil, je ta napisal knjigo z naslovom The Room Where It Happened (Soba, v kateri se je zgodilo), v kateri je ostro kritiziral Trumpove vodstvene sposobnosti. Pred nekaj meseci pa je označil Trumpovo vnovično predsedniško kandidaturo za "strup" za republikansko stranko.

Trump je že novembra lani napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo potekale novembra prihodnje leto.

Od marca dalje pa se vrstijo obtožnice proti njemu v povezavi z vrsto prestopkov, od tistega glede plačevanja podkupnine pornografski igralki Stormy Daniels za njen molk do kopičenja strogo zaupnih dokumentov v svoji floridski vili in poskusi razveljavitve zmage svojega izzivalca Joeja Bidna na volitvah leta 2020. Trump vse očitke zavrača in jih označuje za politično motiviran lov na čarovnice.

Kljub vsem pravnim težavam pa javnomnenjske raziskave še naprej kažejo na zmago Trumpa za republikansko nominacijo in popolno izenačenje z Bidnom na volitvah.