Zelenski je pred dnevi nagovoril kanadske poslance. V tem času je v Ottawi vihrala ukrajinska zastava. Foto: Reuters
Zelenski je pred dnevi nagovoril kanadske poslance. V tem času je v Ottawi vihrala ukrajinska zastava. Foto: Reuters

"Izpraznili smo inventar kanadskih oboroženih sil, obstajajo težave z zmogljivostjo," je dejala Anand.

Kot pišejo kanadski mediji, je ta izjava odprla dve odprti vprašanji – koliko orožja je Kanada poslala Ukrajini in kako nevarno podhranjena in premalo financirana je bila še pred vojno v Ukrajini.

Vlada Justina Trudeauja je večkrat Ukrajini ponudila brezpogojno pomoč. Trudeau in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta se prejšnji mesec večkrat pogovarjala o tem, kako bi kanadska vojska najbolje pomagala ukrajinski v boju z ruskimi silami.

Ottawa je Kijevu poslala 4500 metalcev raket M72, 7500 ročnih granat in 100 lanserjev Carl-Gustaf M2. Poleg tega so Ukrajini dostavili tudi dve transportni vojaški letali, čelade, neprebojne jopiče, plinske maske, kamere, brezpilotne letalnike in opremo za nočno opazovanje. Zelenski je Kanado sicer posebej zaprosil za protiletalsko orožje, a Trudeau mu pri tem ni mogel ustreči, saj kanadske oborožene sile tega preprosto nimajo.

Očitna podhranjenost kanadske vojske

Kot pravijo kanadski vojaški strokovnjaki, so količine orožja in opreme, ki so ju Kanadčani poslali na bojišče v Ukrajino, večje, kot bi jih kanadska vojska verjetno porabila v petih ali celo desetih letih vaj. V primeru državljanske ali mednarodne vojne bi se razgalila vsa podhranjenost kanadskih obrambnih sil, so dodali. Ker so tako rekoč vse razpoložljivo orožje dobavili Ukrajini, so kanadske sile na kratki rok ostale tako rekoč brez sredstev. V nasprotju s Kanado se ameriškim silam dobave orožja in vojaške opreme Ukrajini sploh ne bodo poznale.

V nasprotju z nedavnimi odločitvami poljske, francoske in nemške vlade, ki so najavile krepitev obrambnih proračunov, kanadska vztraja pri nizkih vlaganjih za oboroževanje.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.