V Kansas Cityju so po izpustitvi moškega brez obtožb potekali protesti. Foto: Reuters
V Kansas Cityju so po izpustitvi moškega brez obtožb potekali protesti. Foto: Reuters

84-letni Andrew Lester je prejšnji četrtek zvečer ustrelil temnopoltega 16-letnega Ralpha Yarla, ki je pozvonil pri njegovih vratih. Ustrelil ga je dvakrat, enkrat v glavo in enkrat v roko. Najstnik je napad čudežno preživel.

16-letnik je po napadu povedal, da je nameraval pobrati brata, ki sta bila na obisku pri prijateljih, pri čemer je pozvonil pri napačni hiši. 84-letnik strelskega napada ni zanikal, vendar je oblastem povedal, da je verjel, da se je tako zaščitil pred napadom.

Tožilstvo je ob tem še sporočilo, da si moška pred streljanjem nista izmenjala besed, prav tako žrtev "ni prestopila praga" napadalčevega doma, poroča BBC.

Ralph Yearl (fotografija pred poškodbami) naj bi okreval. Foto: Reuters
Ralph Yearl (fotografija pred poškodbami) naj bi okreval. Foto: Reuters

Strelca sprva izpustili brez obtožb

Ogorčenje nad primerom je v ZDA naraščalo ves konec tedna. Ameriški mediji so namreč razkrili, da je bil Lester po prvem pridržanju po 24 urah izpuščen brez obtožb. V nedeljo so v Kansas Cityju potekali prvi protesti.

Tožilstvo okrožja Clay v zvezni državi Misuri je Lesterja v ponedeljek vendarle obtožilo napada prve stopnje in oboroženega kaznivega dejanja. 84-letnik se je v torek predal policiji, nato pa so ga po plačilu dela 200.000 dolarjev (182.000 evrov) vredne varščine izpustili iz pripora.

Dosmrtna zaporna kazen za napad prve stopnje

V primeru obsodbe mu kot najvišja zagrožena kazen za "napad prve stopnje" grozi dosmrtni zapor. Odvetnik družine Yarl, Lee Merritt, je za BBC povedal, da družina ni razočarana, ker napadalca niso obtožili poskusa umora. "Ne želimo ustvarjati dodatnega bremena za tožilce. Želimo, da ostane zaprt do konca življenja, te obtožbe zadostujejo," je dejal.

Župan: Fant je bil ustreljen, ker je temnopolt

Tožilec Zachary Thompson je v torek dejal, da je streljanje imelo "rasno komponento". Kljub temu Lester ni bil obtožen kaznivega dejanja iz sovraštva.

Andrew Lester je priznal napad. Foto: Reuters
Andrew Lester je priznal napad. Foto: Reuters

"Če bi se pretvarjali, da rasna diskriminacija ni del celotne situacije, bi tiščali glavo v pesek. Ta fant je bil ustreljen, ker je temnopolt," je v torek za CNN dejal župan Kansas Cityja Quinton Lucas.

Biden najstnika povabil na obisk Bele hiše

Predsednik ZDA Joe Biden se je medtem po telefonu pogovarjal z Ralphom Yarlom in ga povabil na obisk Bele hiše.

16-letnik je sicer preživel strelski napad v glavo in naj bi celo popolnoma okreval, kar je presenetilo celo zdravnike. Odvetnik družine Yarl je za BBC sicer povedal, da ima Ralph težave z govorom in da ga čaka še dolga pot do okrevanja. Na računu na aplikaciji GoFundMe so za njegovo okrevanje že zbrali tri milijone dolarjev donacij (2,74 milijona evrov).