Američani sumijo, da vohunski balon pripada Kitajski. Foto: Reuters
Američani sumijo, da vohunski balon pripada Kitajski. Foto: Reuters

Kitajsko zunanje ministrstvo je še sporočilo, da "obžaluje neželen vstop" balona v ameriški zračni prostor.

Ministrstvo v Pekingu je v odzivu na ameriške navedbe o balonu sprva sporočilo, da špekulacije in govorice niso koristne, dokler niso jasna dejstva. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je izrazil upanje, da bosta obe strani zadevo rešili mirno in preudarno.

ZDA spremljajo kitajski balon, ki je v zadnjih dneh preletel občutljive lokacije na ameriškem ozemlju, zaradi česar so v pripravljenosti tudi vojaška letala, a ga za zdaj ne bodo sestrelili zaradi nevarnosti padajočih ostankov.

Za sestrelitev balona, če bi se Biden odločil za to dejanje, so pripravljeni tudi lovci F-22 raptor. Foto: EPA
Za sestrelitev balona, če bi se Biden odločil za to dejanje, so pripravljeni tudi lovci F-22 raptor. Foto: EPA

"Ameriška vlada je odkrila in spremlja vohunski balon na visoki nadmorski višini, ki je trenutno nad celinskim delom ZDA," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva in pojasnil, da balon trenutno leti višje od potniških letal in ne predstavlja grožnje ljudem na tleh. Velik naj bi bil približno kot trije avtobusi.

Sumljivi objekt je v ameriški zračni prostor vstopil nad Aljasko, preletel Kanado in se nato pojavil nad mestom Billings v Montani. V redko poseljeni ameriški zvezni državi ob meji s Kanado je ena od treh ameriških lokacij s silosi za jedrske rakete. Gre za letalsko oporišče Malmstrom, kjer je 150 silosov za medcelinske balistične rakete. Zaradi tega Američani domnevajo, da je balon namenjen zbiranju informacij o občutljivih lokacijah strateškega pomena.

Med četrtkovo novinarsko konferenco v ameriškem obrambnem ministrstvu ameriški vojaški uradniki niso želeli razkriti trenutne lokacije balona, pa tudi ne njegove velikosti in drugih podrobnosti. Po njihovih besedah so podobne balone zasledili že v preteklosti, vendar je tokratni v zraku veliko dalj časa.

Še en podoben balon so na visoki višini opazili tudi nad Kanado, ki pa ni sporočila, iz katere države prihaja. "Kanadčani so na varnem in Kanada sprejema ukrepe za zagotavljanje varnosti svojega zračnega prostora, vključno s spremljanjem morebitnega drugega incidenta," so sporočili iz kanadskega obrambnega ministrstva, kjer so pojasnili, da so v stikih z ZDA, medtem ko drugih podrobnosti niso navedli.

V silosih v letalskem oporišču Malmstrom v Montani so shranjene balistične rakete Minuteman III. Foto: AP
V silosih v letalskem oporišču Malmstrom v Montani so shranjene balistične rakete Minuteman III. Foto: AP

V pripravljenosti vojaška letala

Po navedbah predstavnikov ameriške vlade so zaradi balona v pripravljenosti vojaška letala, med njimi tudi F-22, ki spremljajo polet sumljivega objekta. Vojaški predstavniki so razmišljali o sestrelitvi balona, a so na koncu predsedniku Joeju Bidnu odsvetovali to potezo zaradi varnostnega tveganja, so pa letala v pripravljenosti, če bi se predsednik odločil izdati ukaz za sestrelitev.

Predstavniki ameriške vlade so o balonu obvestili kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu in kitajske oblasti prek ameriškega veleposlaništva v Pekingu. "Sporočili smo jim, kako resno jemljemo to vprašanje," je dejal ameriški uradnik.

Blinken preložil obisk na Kitajskem

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je zaradi kitajskega balona preložil za konec tedna napovedan obisk na Kitajskem, je sporočil visoki uradnik ameriškega ministrstva.

Obisk bo moral potekati drugič, takoj ko bodo to dopuščale okoliščine, je dodal.

Na dvodnevni obisk na Kitajskem, prvem kakšnega ameriškega zunanjega ministra po letu 2018, bi Blinken moral odpotovati danes. V ospredju obiska, med katerim naj bi se sešel s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, bi bilo obvladovanje povečanih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Zaradi balona je republikanski senator Tom Cotton pred tem že pozval Blinkna k odpovedi poti v Peking. Drugi republikanski senator Marco Rubio, ki je najvišji predstavnik republikancev v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti, je dejal, da je pojav balona skrb vzbujajoč, a ne presenetljiv. "Raven vohunjenja, ki ga je Peking usmeril proti naši državi, je v zadnjih petih letih dramatično narasla in postala vse predrznejša," je dejal Rubio.

Peking je sporočil, da je balon nad ZDA namenjen spremljanju vremena