Suša na jezeru Titikaka. Foto: Reuters
Suša na jezeru Titikaka. Foto: Reuters

Države južne poloble, kot so Argentina, Čile, Paragvaj in Brazilija, se sredi zime spopadajo z vročino. Po navedbah znanstvenikov so visoke temperature sredi zime posledica podnebnih sprememb in vremenskega pojava El Nino.

V argentinski prestolnici Buenos Aires so v torek izmerili 30 stopinj Celzija, kar je po podatkih državne vremenske službe najbolj vroč začetek avgusta v zadnjih 117 letih. Temperature v Buenos Airesu so v tem letnem času običajno okoli 15 stopinj Celzija, pozimi pa že od leta 2014 niso presegle 30 stopinj Celzija. Klimatolog Maximiliano Herrera pravi, da je vročina v Južni Ameriki v tem času eden od najbolj ekstremnih dogodkov na svetu. "Številke govorijo same zase. In še slabše bo," je Herrera sporočil na družbenem omrežju Twitter.

Zgodovinska suša dela preglavice tudi argentinskemu kmetijstvu. Mednarodni denarni sklad je zato napovedal, da se bo gospodarstvo v državi skrčilo za 2,5 odstotka.

V Paragvaju je tamkajšnja vremenska služba sporočila, da bodo temperature v teh dneh verjetno dosegle do 38 stopinj Celzija, vročina pa naj bi vztrajala do konca tedna. V četrtek so temperature na paragvajskem letališču Vallemi dosegle 39,7 stopinje Celzija in presegle doslej najvišjo temperaturo, ki so jo izmerili julija.

Nizek vodostaj na reki Madeira v Braziliji. Foto: Reuters
Nizek vodostaj na reki Madeira v Braziliji. Foto: Reuters

V Čilu so v gorskem mestu Vicuna v torek izmerili državni rekord, saj se je živo srebro povzpelo do 38,7 stopinje Celzija. Čilska nacionalna meteorološka agencija je sporočila, da je več vremenskih postaj po vsej državi na začetku meseca zaznalo temperature nad 35 stopinj Celzija.

V Braziliji so se prejšnji teden temperature povzpele na več kot 38 stopinj Celzija.

Jezero Titikaka, ki je največje jezero v Južni Ameriki in leži visoko v Andih na meji med Bolivijo in Perujem, pa zaradi hude vročine izgublja vodo. Raven vode je le še 30 centimetrov nad do zdaj najnižjo ravnjo, ki so jo izmerili leta 1996. Vremenoslovci opozarjajo, da bi lahko suša v nekaterih delih države vztrajala vse do novembra. Številni kmetje so zaradi tako visokih temperatur in suše popolnoma obupani. "Kot da bi zemlja gorela," je dejal neki kmet.

V Urugvaju pa je rezervoar Canelon Grande, ki je glavni vir vode za prestolnico Montevideo, že od junija tako izpraznjen, da je videti travo na dnu.