V zaporu La Modelo so zaporniki v nedeljo uprizorili protest zaradi prenatrpanosti in slabe zdravstvene oskrbe v času izbruha novega koronavirusa. Sledil je množični poskus pobega, ki so ga pazniki zatrli z orožjem.

Posledica nasilja v zaporu je 23 mrtvih ljudi in 83 ranjenih, od katerih jih je 39 v bolnišnici, med njimi sta v kritičnem stanju dva paznika. Pravosodna ministrica Margarita Cabello je dejala, da je šlo za usklajeno akcijo v 13 različnih zaporih po državah, a do odkritega upora in nasilja je prišlo le v La Modelu.

Ministrica: V zaporih ni niti enega okuženega
"Ni nikakršnih zdravstvenih težav, ki bi zakrivile tak načrt in te nemire. Med zaporniki ali pazniki ali upravnim osebjem ni zabeležen še niti en primer novega koronavirusa,"
je poudarila ministrica Cabello, ki je dodala, da bodo nekateri zaporniki obtoženi upora in poskusa umora.

Pred zaporom v Bogoti se je sočasno zbrala množica sorodnikov, ki so nato pričali, kako so izza zidov odmevali streli in se je vil dim iz zažganih vzmetnic. Kolumbija ima 132 zaporov po vsej državi, v katerih je skupno 81 tisoč mest, a dejansko je za zapahi 121 tisoč zapornikov.

V torek začetek 19-dnevne karantene
V Kolumbiji so do zdaj potrdili 231 primerov okužb in 2 smrtni žrtvi. V torek se začenja vsedržavna karantena, ki bo trajala najmanj 19 dni. Prebivalstvo se bo lahko od doma odpravilo samo do lekarn in živilskih trgovin ter na delo. Starejšim od 70 let so prepovedali zapuščanja domov vse do konca maja.