Kubanec čaka v vrsti za gorivo. Foto: Reuters
Kubanec čaka v vrsti za gorivo. Foto: Reuters

Prošnja je znak resnosti kubanske gospodarske krize, saj poleg mleka primanjkuje tudi goriva in zdravil.

Delegacija WFP na Kubi je sporočila, da je kubanska vlada zaprosila za pomoč pri mesečnih dostavah enega kilograma mleka otrokom, mlajšim od sedem let. Prav tako je potrdila, da je Kuba "prvič zaprosila za pomoč z uradnim sporočilom vodstvu WFP-ja". Program sicer že več let izvaja projekte na otoku.

Kot sta za špansko tiskovno agencijo EFE potrdila dva vira, je Kuba za pomoč zaprosila konec lanskega leta. Februarja letos je WFP v Pinar del Rio in Havano dostavil 144 ton mleka v prahu za skoraj 48.000 otrok, starih od sedem mesecev do treh let. To sicer predstavlja le šest odstotkov otrok, ki jim vlada namerava zagotoviti subvencionirano mleko.

Osnovna živila so Kubancem na voljo po subvencionirani ceni, cena mleka za družine z otroki tako znaša 0,21 dolarja na kilogram. Vendar so zamude pri dobavi in pomanjkanje zalog zaradi hude gospodarske krize v zadnjem času vse pogostejše.

Sistem subvencioniranja je leta 1962 uvedel Fidel Castro, potem ko so ZDA uvedle sankcije proti Kubi, ki so še povečale pomanjkanje. Kubanska vlada za slabo stanje svojega gospodarstva še vedno krivi sankcije ZDA, vendar kritiki pravijo, da je za zdajšnjo gospodarsko krizo, ki je najhujša v zadnjih treh desetletjih, krivo upravljanje vlade, poroča BBC.

Lani je podpredsednik vlade Jorge Luis Tapia Fonseca priznal, da napredek pri povečanju samozadostnosti Kube zaostaja, za kar je krivil kubanske delavce, ki po njegovih besedah nimajo "delovne kulture".

"Za pridelavo hrane je potrebno delo. Vsi pričakujemo hrano, vendar ne naredimo ničesar, da bi jo pridelali," je povedal julija.

Od takrat se je pomanjkanje hrane še povečalo, saj je notranja ministrica za trgovino Betsy Diaz na začetku tega meseca opozorila, da so dostave hrane otrokom, starim od šest mesecev do dveh let, zamujale.

Kuba v največji gospodarski krizi v treh desetletjih

Kuba se spoprijema tudi s pomanjkanjem goriva, zaradi česar je bila lani odpovedana vsakoletna prvomajska parada, ki je verjetno največje množično praznovanje na otoku.

S 1. marcem se bo na Kubi podražilo tudi gorivo, in sicer za 500 odstotkov.

Kuba je decembra napovedala vrsto ukrepov za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, med drugim podražitev cen goriva in javnega prevoza. Vlada je napovedala tudi povišanje cen električne energije za uporabnike najvišjega cenovnega razreda, vendar je zadržala podražitev utekočinjenega plina, ki se na otoku pogosto uporablja za kuhanje.

Kubo pesti najhujša gospodarska kriza v zadnjih desetletjih, ki je povzročila rekordno število migracij z otoka in vse večjo zaskrbljenost Kubancev, ki jim primanjkuje hrane, goriva in zdravil. V zadnjih tednih se je povečalo tudi število izpadov električne energije.