Foto: EPA
Foto: EPA

Leta 2020 se je povečalo tudi število samomorov s strelnim orožjem, bilo jih je 24.245.

Število umorov s strelnim orožjem se je najbolj povečalo med ljudmi, starimi od deset do 24 let, in sicer za 40 odstotkov, največje povečanje so zaznali med mladimi temnopoltimi Američani. V tej demografski skupini je bilo umorov s strelnim orožjem 21-krat več kot pri belcih v enaki starostni kategoriji.

"Dolgotrajne sistemske neenakosti in strukturni rasizem so povzročili omejene gospodarske, stanovanjske in izobrazbene možnosti, kar je povezano z neenakostmi in tveganjem nasilja ter drugimi zdravstvenimi okoliščinami v različnih rasnih in etničnih skupinah," je v poročilu sporočil CDC.

Američani na začetku pandemije nekaj časa niso smeli iz svojih stanovanj in hiš, so pa lahko na dom naročali vse mogoče, tudi strelno orožje. Orožarskemu lobiju je uspelo politike prepričati, da so prodajo orožja razglasili za nujen posel, tako kot na primer proizvodnjo hrane.

Med pandemijo se je z orožjem opremilo pet milijonov ljudi, ki so prej živeli v gospodinjstvih brez orožja. Hkrati z nakupi je v 28 zveznih državah ZDA naraslo tudi število primerov nasilja s strelnim orožjem.