Nicolas Maduro je zavrnil razpis novih predsedniških volitev. Foto: Reuters
Nicolas Maduro je zavrnil razpis novih predsedniških volitev. Foto: Reuters

Enajst od 14 držav članic skupine iz Lime, ki jo sestavljajo južnoameriške države in Kanada, je v ponedeljek zahtevalo menjavo oblasti v Venezueli "brez uporabe sile" in venezuelsko vojsko pozvalo, naj podprejo Guaidója. Vojsko so te države pozvale še, naj dovoli dostavo humanitarne pomoči v Venezuelo, kjer primanjkuje hrane in zdravil.

Sorodna novica Kdo zares vodi revolucijo v Venezueli? Ljudstvo ali ZDA?

"Ta izjava je zares odvratna, odvratna in smešna, ne veš, ali bi se smejal ali bruhal. Eden je bolj nor od drugega," je dejal Maduro. Kritičen je bil tudi do evropskih držav, ki so 35-letnega predsednika parlamenta priznale za začasnega predsednika Venezuele, potem ko Maduro do nedelje zvečer ni razpisal novih predsedniških volitev. Dodal je, da je priznanje evropskih držav povezano z načrti ZDA, da ga odstranijo z oblasti.

Za zdaj je Guaidója za začasnega predsednika že priznala več kot polovica članic Evropske unije, nazadnje Hrvaška, Bolgarija in Estonija, ki se jim je vodja opozicije na Twitterju tudi zahvalil. Enako je storil z Makedonijo, potem ko je dobil tudi podporo Skopja.

Juan Guaidó se je pred dvema tednoma razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters
Juan Guaidó se je pred dvema tednoma razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters

Združeni narodi želijo ostati nevtralni
Za takšno potezo se ni odločila Italija. "Italija podpira željo venezuelskega ljudstva, da bi čim prej pripravili svobodne in transparentne predsedniške volitve v mirnem in demokratičnem procesu in ob spoštovanju načela samoodločbe," je zapisala italijanska vlada. Rim je sicer pred tem zaradi nesoglasij v vladi blokiral skupno stališče EU-ja, s katerim bi priznali Guaidója. Desna Liga podpira Madurov odhod, medtem ko se v populističnem Gibanju petih zvezd bojijo, da bi to povzročilo kaos, podoben tistemu v Libiji.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem dejal, da se ZN ne bo vključil v nobeno pobudo za rešitev politične krize v Venezueli, saj želijo ostati nevtralni. Dodal pa je, da z veliko zaskrbljenostjo sledijo razmeram v tej južnoameriški državi. Mehika in Urugvaj, ki Guaidója nista priznali, sta upali, da se bo Guterres v četrtek priključil pogovorom v Montevideu, na katerih želita spodbuditi dialog med Guaidójem in Madurom.

Maduro poziv skupine Lima označil za smešnega

Erdogan: EU skuša strmoglaviti Madura
Do priznanja Guaidója za začasnega predsednika s strani držav EU-ja je bil kritičen turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je Unijo obtožil, da skuša strmoglaviti Madura, kar je, kot pravi, v nasprotju z demokracijo: "Zdaj vemo, kaj je EU. Na eni strani vzklikate demokracija in volitve, potem pa si drznete strmoglaviti vlado z nasiljem in zvijačo."

V nagovoru poslancev svoje Stranke za pravičnost in razvoj se je navezal tudi na ZDA: "Ali je Venezuela ena od vaših zveznih držav? Kako si drznete izvoljeni osebi reči, naj odide in predsedniški položaj preda nekomu, ki sploh ni kandidiral na volitvah?" Erdogan je sicer podprl Madura.