Predsednik Venezuele Nicolas Maduro želi še tesneje sodelovati z Moskvo. Foto: Reuters
Predsednik Venezuele Nicolas Maduro želi še tesneje sodelovati z Moskvo. Foto: Reuters

Novico je na petkovi tiskovni konferenci z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom na obisku v Moskvi sporočila venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez. Kot je pojasnila, je Maduro sprejel odločitev, saj po njegovem mnenju Evropa ne daje zagotovila po zaščiti lastnine. Pri tem je dodala, da nameravajo ZDA vojaško destabilizirati Venezuelo.

Spomnimo, januarja letos so ZDA zamrznile za sedem milijard dolarjev vredno premoženje naftnega podjetja PDVSA, na banki v Londonu pa so sekvestrirali za več milijard dolarjev vredno zlato Venezuele. Venezuela, država s četrtimi največjimi naftnimi zalogami na svetu, je trenutno predsedujoča Opecu.

"ZDA destabilizirajo svet"

Zaradi nezaupanja venezuelskih oblasti evropskim bankam državno premoženje premeščajo v Rusijo. Foto: EPA
Zaradi nezaupanja venezuelskih oblasti evropskim bankam državno premoženje premeščajo v Rusijo. Foto: EPA

Rodriguezova je med drugim dejala, da nameravajo ZDA v Venezueli organizirati teroristične skupine, ki bodo spodkopale trenutno politično oblast: "Obstajajo načrti, da bodo ZDA po svojem že znanem postopku oblikovale nezakonite oborožene skupine, teroristične skupine. Ves svet ve, da to počnejo, to sploh ni več skrivnost. ZDA podpirajo skrajne nezakonite teroristične skupine z namenom destabilizacije sveta," je dejala po poročanju portala Sputnik News.

Ob tem je ruski zunanji minister Lavrov opozoril, da naj bi imele ZDA načrt za nakup minometov in lahkega strelnega orožja v državah vzhodne Evrope, ki da ga bodo poslale v države, ki mejijo na Venezuelo.
"Načrti ZDA, da bodo oborožili določene skupine z namenom destabilizacije Venezuele, in če povemo neposredno, da napadejo to suvereno državo, nas skrbijo, saj o teh načrtih ne želijo govoriti javno," je še dejal Lavrov.

Maduro seli sedež PDVSA-ja v Moskvo

Venezuela poglablja odnose z Rusijo

Venezuela namerava še tesneje sodelovati z Moskvo, s katero ima trenutno podpisanih 264 pogodb. Nove pogodbe bodo podpisali aprila letos na srečanju medvladnih komisij Rusije in Venezuele.

"Odnose z Rusijo bomo poglobili. Povečali bomo trgovinsko menjavo in vpeljali nove mehanizme. Predsednik Nicolas Maduro je dal jasna navodila. Proizvode in zdravila, ki jih potrebujejo naši ljudje, bomo kupili v Rusiji," je dejala podpredsednica Venezuele. Rodriguezova je še dodala, da bo Venezuela povečala domačo proizvodnjo s pomočjo Rusije.

Guaidó se bo kljub grožnjam vrnil v Venezuelo

Opozicija v Venezueli je 23. februarja poskusila iz Brazilije in Kolumbije v državo na silo vpeljati ameriško humanitarno pomoč. Na meji je prišlo do nasilnega obračuna, v katerem so bili ubiti štirje ljudje. Vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó je med četrtkovim obiskom Brazilije, kjer se je sestal s predsednikom Jairom Bolsonarom, napovedal, da se bo do ponedeljka vrnil v Venezuelo.

Maduro je namreč zagrozil, da ga bodo aretirali, saj je sodišče Guaidóju prepovedalo potovanje v tujino zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Veto ameriški in ruski resoluciji v Varnostnem svetu ZN-a

Varnostni svet o Venezueli

Merjenje moči glede Venezuele se medtem nadaljuje tudi v Varnostnem svetu Združenih narodov. V četrtek sta najprej stalni članici VS-ja Rusija in Kitajska z vetom onemogočili resolucijo ZDA, ki je pozvala k svobodnim in poštenim volitvam v Venezueli, nato pa je Rusiji spodletelo pri resoluciji, ki je pozvala k politični rešitvi v Venezueli in podprla vlado Madura.

Ruski predlog so podprle le štiri države od 15 v VS-ju. Za sprejetje resolucije je potrebno najmanj devet glasov, pri čemer nobena izmed petih stalnih članic, to so ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in Velika Britanija, ne sme biti proti oziroma uporabiti veta.