Napadalec na posnetku nadzorne kamere. Foto: Reuters
Napadalec na posnetku nadzorne kamere. Foto: Reuters

Število mrtvih in ranjenih je sporočila guvernerka Maina Janet Mills. Opozorila je, da je Card "oborožen in nevaren", ljudi pa je pozvala, naj se mu ne približujejo.

Policija je sporočila, da išče 40-letnega Carda, ki ga sumijo povezanosti s streljanjem v lokalu in okoli šest kilometrov oddaljenem kegljišču. Komisar za javno varnost države Maine Michael Sauschuck je povedal, da se je streljanje začelo v sredo ob 18.56 po krajevnem času in da je več žrtev.

Po napadu so mediji sprva poročali o 22 mrtvih in 60 ranjenih, oblasti pa so danes številke prilagodile dejanskemu stanju. Vseeno gre za najhujši strelski pokol v ZDA letos.

"Imamo dobesedno na stotine policistov, ki v zvezni državi Maine preiskujejo ta primer, da bi našli gospoda Carda, ki je v ospredju našega zanimanja," je na novinarski konferenci povedal Sauschuck.

Na omrežju Facebook je policija objavila fotografije moškega, ki ima v rokah nekaj, kar je podobno polavtomatski puški. Fotografije z enega od prizorišč streljanja prikazuje bradatega moškega v rjavi jopici in kavbojkah, ki drži orožje v položaju za streljanje.

Vse bolnišnice na območju skrbijo za številne ranjene. Reševalna vozila so v mesto prispela na pomoč iz več okrožij zvezne države, dve bolnišnici v Lewistonu pa sta na delo poklicali prav vse razpoložljive zaposlene.

Policija je postavila zasede po vsej državi. Foto: EPA
Policija je postavila zasede po vsej državi. Foto: EPA

Težave z duševnim zdravjem

Več medijev je poročalo, da so Carda identificirali kot usposobljenega inštruktorja za ravnanje s strelnim orožjem in pripadnika rezervne enote ameriške vojske, ki je pred kratkim poročal, da ima težave z duševnim zdravjem in da v glavi sliši glasove. Pisalo je tudi, da je grozil, da bo streljal na oporišče narodne garde.

"Poročali so tudi, da je bil Card poleti 2023 dva tedna v psihiatrični bolnišnici in nato izpuščen," je zapisano v obvestilu informacijsko-analiznega centra Maine.

V Mainu lani le 29 umorov

Policija je prebivalcem Lewistona in bližnjega mesta Auburn svetovala, naj ostanejo doma, dokler osumljenca ne bodo prijeli.

Lewiston je sicer z 38.000 prebivalci drugo največje mesto v državi Maine za Portlandom.

Iz Bele hiše so sporočili, da je predsednik Joe Biden obveščen o streljanju in da še naprej prejema informacije o dogodku.

Šole v Lewistonu bodo zaradi grozljivega napada, ki je zahteval skoraj toliko smrtnih žrtev, kolikor je v Mainu na leto umorov, danes zaprte. V državi z 1,4 milijona prebivalci so lani našteli skupaj 29 umorov.

Biden je ukazal, naj se zastave ob zveznih poslopjih v znak žalovanja za žrtvami napada spustijo na pol droga. Ob tem je pozval republikanske kongresnike, naj sodelujejo z demokrati pri prepovedi jurišnih oziroma polavtomatskih pušk.

Gre za enega najbolj smrtonosnih strelskih napadov v ZDA od leta 2017, ko je strelec na glasbenem festivalu v Las Vegasu ubil 60 ljudi. Strelsko nasilje je izjemno razširjeno v državi, v kateri je več kosov orožja kot prebivalcev, vsakršni poskusi, da bi to zajezili, pa vsakič naletijo na ostro nasprotovanje politike.

ZDA: V Mainu strelec ubil najmanj 18 ljudi