Razsodba velja za vseh 32 mehiških zveznih držav. Foto: Reuters
Razsodba velja za vseh 32 mehiških zveznih držav. Foto: Reuters

Razveljavitve so objavili dve leti po tem, ko je enajst vrhovnih sodnikov leta 2021 razsodilo, da je kazenski pregon splava neustaven po pritožbi iz severne zvezne države Coahuila, v kateri so prepovedali splav po šestem tednu nosečnosti.

Mehiške zvezne države in zvezna vlada so od takrat počasi razveljavljale kazenske zakonike. Prvi so dekriminalizirali splav v prestolnici Ciudad de Mexico.

"V primerih posilstva nobenega dekleta nihče ne more prisiliti, da postane mati – ne država, starši ali njeni skrbniki," je razsodbo pospremil vodja vrhovnega sodišča Arturo Zaldivar.

Z razsodbo vrhovnega sodišča bo umetna prekinitev nosečnosti dostopna po vsej državi, kar pomeni veliko zmago zagovornikov pravice do splava v večinsko katoliški srednjeameriški državi.

Prepoved v petih latinskoameriških državah

"Te sodbe ne bi imeli, če ne bi imeli Coahuilaone pred dvema letoma, vendar bi rekla, da ima današnja večja moč, vsekakor v smislu dostopa do splava," je dejala IsabelFulda, namestnica direktorja informacijske skupine za reproduktivno izbiro (GIRE), ki je sprožila primer.

Vrhovno sodišče se je strinjalo s skupino GIRE v izpodbijanju zveznega kazenskega zakonika in razglasilo, da del nacionalne zakonodaje, ki je kriminaliziral splav, ne more več veljati. Kot so navedli, je bil del zveznega kazenskega zakonika o splavu neustaven, saj je kršil pravice žensk.

Razsodba odpira vrata zveznemu sistemu zdravstvenega varstva za zagotavljanje izvajanja splavov, kar bi lahko postalo vse pomembnejše, saj Mehika razmišlja o centralizaciji zdravstvenih storitev.

Kot poroča BBC, bi lahko razsodba razjezila bolj konservativne politike in mehiško katoliško cerkev, ki je po številu vernikov druga največja v Latinski Ameriki, kjer pa vpliv Cerkve v zadnjih letih upada.

Splav je zakonit v Kolumbiji, na Kubi, v Urugvaju in Argentini, kjer je glavni kandidat v kampanji za predsedniške volitve Javier Milei v primeru izvolitve napovedal prepoved umetne prekinitve nosečnosti.

Nekatere države dovoljujejo splav v primeru posilstva ali tveganja za zdravje matere, medtem ko popolna prepoved velja v Salvadorju, Hondurasu, Nikaragvi, Haitiju in Dominikanski republiki.