Foto: AP
Foto: AP

Oaxaca je prva zvezna država v Mehiki s tem ukrepom, tistim, ki bodo zakon kršili, pa grozi globa in zaprtje prodajnih obratov, v primeru ponovitve pa celo zaporna kazen.

Mehika ima eno najvišjih stopenj otroške debelosti na svetu. Okoli 73 odstotkov prebivalstva Mehike je pretežkih – za primerjavo: še leta 1996 je ta delež znašal 20 odstotkov.

Mehičani tudi zaužijejo več gaziranih pijač na prebivalca kot kateri koli drugi narod.

Prav Oaxaca ima največ predebelih otrok in je druga po številu predebelih odraslih.

Mehika ima eno najvišjih stopenj otroške debelosti na svetu. Foto: EPA
Mehika ima eno najvišjih stopenj otroške debelosti na svetu. Foto: EPA

Sprejetje zakona so kongresniki pozdravili z aplavzom, a pred kongresom so proti njemu protestirali lastniki prodajaln in poulični prodajalci, poroča BBC.

Zakon prepoveduje prodajo, distribucijo in reklamiranje sladkih pijač in malovredne hitre hrane, kot so čips in čokoladice, vsem mladoletnim ljudem.

"Ustekleničen strup"

Ukrep se bo nanašal tudi na avtomate v šolah. Kongresnica, ki je zakon predlagala, Magaly López Domínguez, pravi, da cilj zakona ni bil škoditi prodajalcem, saj da lahko še naprej prodajajo tovrstno hrano, samo ne otrokom.

Namestnik ministra za zdravje Hugo López-Gatell, ki je sladke pijače označil za "ustekleničen strup", je nov zakon pozdravil.

Uvedba novega zakona se je zgodila v času, ko se število smrti zaradi covida-19 v Mehiki bliža 50.000, kar je največ za ZDA in Brazilijo. Strokovnjaki pravijo, da so debeli ljudje bolj ogroženi, da zbolijo ali umrejo za virusom.