V soboto so v Tijuano napotili še dodatnih 350 pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters
V soboto so v Tijuano napotili še dodatnih 350 pripadnikov varnostnih sil. Foto: Reuters

V začetku tedna so prvi nemiri izbruhnili v zahodni zvezni državi Jalisco, kjer so oblasti skušale pridržati vodjo enega najvplivnejših kartelov Jalisco Nueva Generación. Oboroženi pripadniki kartela so po poskusu aretacije zažgali več vozil in zgradb številnih podjetij.

V četrtek so sledili nemiri v severnem obmejnem mestu Ciudad Juarez v zvezni državi Chihuahua. Začelo se je s spopadi v zaporu, in sicer med El Chapovim kartelom Sinaloa ter lokalno tolpo Los Mexicles, v katerih sta bila ubita dva človeka in še več ranjenih.

Nasilje se je nato prelilo na ulice Ciudad Juareza, prišlo je do strelskih obračunov. Los Mexicles so v nemirih ubili devet civilistov, med njimi tudi štiri zaposlene na radijski postaji, je sporočil namestnik ministra za varnost Ricardo Mejia.

Spominsko obeležje za ubite civiliste v Ciudad Juarezu. Foto: Reuters
Spominsko obeležje za ubite civiliste v Ciudad Juarezu. Foto: Reuters

Aretirali so šest osumljencev za izgrede, vlada pa je v mesto napotila 300 vojakov in policistov. "Upamo, da se to ne bo ponovilo, saj so bili napadeni nedolžni ljudje," je še v petek dejal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

V Tijuani ustavljeno javno življenje

Vendar se je nasilje še isti dan nadaljevalo v severni zvezni državi Baja California, kjer je bilo med petkom in soboto požganih več kot 30 vozil, izgredniki pa so blokirali avtoceste, poroča BBC. Varnostne sile so v povezavi z nemiri aretirale 17 ljudi.

V mestu Tijuana so zaradi nasilja odpovedali predavanja na univerzah, trgovine so zaprte, voziti so prenehali številni avtobusi.

"Kriminalnim združbam, ki izvajajo te zločine, sporočam, da bo Tijuana ostala odprta in poskrbela za svoje državljane. Prav tako jih pozivamo, naj poravnajo svoje račune s tistimi, ki niso plačali dolgov, ne pa z družinami in delovnimi državljani," je kartele pozvala županja Tijuane Montserrat Caballero.

Na ulicah več tisoč vojakov in policistov

V soboto so v Tijuano napotili dodatnih 350 vojakov. Skupno so mehiške oblasti v zvezno državo Baja California napotile okoli 3000 vojakov in 2000 policistov.

Tijuana tik ob meji z ZDA že leta velja za eno glavnih poti za transport prepovedanih drog. Območje je dolgo nadzoroval kartel Arellano Felix, vendar je mesto zdaj očitno postalo bojišče več tolp, še navaja BBC.