Mike Pence. Foto: Reuters
Mike Pence. Foto: Reuters

Pence, ki se je potegoval za republikansko predsedniško nominacijo, je v izjavi, naslovljeni na podpornike, dejal, da "zapušča kampanjo, vendar nikoli ne bom zapustil boja za konservativne vrednote", poroča BBC.

64-letni Pence je bil nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zvest vse do volitev leta 2020, ko je začel nekdanji predsednik pritiskati nanj, naj ob formalni razglasitvi izidov volitev po posameznih zveznih državah 6. januarja 2021 nekatere izide samovoljno razveljavi. Pence se je temu uprl, zaradi česar mu je Trump očital, da mu je "zmanjkalo poguma".

V tekmi za republikansko predsedniško nominacijo so tako ostali Donald Trump, Ron DeSantis, Nikki Haley, Tim Scott, Vivek Ramaswamy, Chris Christie, Doug Burgum, Asa Hutschinson in Larry Elder.

Glede na najnovejšo anketo Reutersa in družbe Ipsos ima Trump 47-odstotno podporo republikanskih volivcev na nacionalni ravni, guvernerju Floride Ronu DeSantisu pa je podpora od julija padla za šest odstotnih točk, na 13 odstotkov. Dvomestne podpore ni dosegel nobeden izmed preostalih kandidatov.