Ameriška vlada je zaradi pandemije sprejela tri obsežne svežnje pomoči. Foto: Reuters
Ameriška vlada je zaradi pandemije sprejela tri obsežne svežnje pomoči. Foto: Reuters

Meja javnega dolga je bila do konca julija dve leti zamrznjena, zdaj pa so znova v veljavi omejitve, zaradi česar mora ministrstvo sprejemati "izredne ukrepe" za financiranje vladnih operacij.

Kot je v pismu predsednici predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi zapisala finančna ministrica, v primeru nedviga meje ZDA prvič v svoji zgodovini ne bodo mogle izpolnjevati svojih obveznosti. Kot je dodala, bo vlada vsa sredstva in izredne ukrepe izčrpala v prihodnjem mesecu.

Ameriški javni dolg in javnofinančni primanjkljaj sta med pandemijo covida-19 močno poskočila, saj je Washington potrdil tri obsežne zakonske svežnje za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu.

Zvišanje meje javnega dolga sicer še ne pomeni zelene luči za večjo javno porabo, finančnemu ministrstvu bi omogočilo le, da financira projekte, ki jih je kongres že potrdil. Trenutno pa denimo obravnava tudi 1200 milijard dolarjev vreden infrastrukturni načrt, pa 3500 milijard dolarjev vreden socialni sveženj. Skupaj naj bi projekta pomembno pospešila potrošnjo.

Četudi imajo demokrati večino v kongresu, pa bodo za zvišanje meje javnega dolga potrebovali tudi glasove opozicijskih republikancev. Ti so za zdaj temu nasprotovali.

Zviševanje meje javnega dolga je v kongresu stara in ponavljajoča se zgodba nesoglasij, leta 2011 pa so ZDA zaradi tega izgubile najvišjo bonitetno oceno AAA.