McConnell, ki od leta 1985 v senatu zastopa zvezno državo Kentucky, je vodja stranke od leta 2007. Foto: Reuters
McConnell, ki od leta 1985 v senatu zastopa zvezno državo Kentucky, je vodja stranke od leta 2007. Foto: Reuters

"Prejšnji teden sem dopolnil 82 let. Konec mojega dela je bližje, kot bi si želel," je dejal McConnell. "Čas ostaja neporažen, nisem več mladenič, ki sedi v ozadju in upa, da si kolegi zapomnijo moje ime. Čas je za naslednjo generacijo voditeljev."

Zatrdil je sicer, da se še ne namerava upokojiti in ostaja v senatu vsaj do izteka mandata januarja 2027.

Njegovo 17-letno vodenje stranke v senatu je najdaljše v zgodovini. McConnell je imel veliko vlogo pri tem, da je takratnemu predsedniku Donaldu Trumpu pomagal utrditi konservativno večino na vrhovnem sodišču, s čimer je tlakoval pot prelomnim odločitvam, in sicer odpravi pravice do splava in razširitvi pravic do orožja.

To je bilo v nasprotju z McConnllovim nasprotovanjem Trumpu – zlasti glede ravnanja takratnega predsednika pred napadom na ameriški Kapitol 6. januarja 2021. "Ameriški državljani so napadli svojo lastno vlado," je takrat dejal McConnell. "To so storili, ker jih je najmočnejši človek na svetu pital z lažmi – ker je bil jezen, da je izgubil volitve."

McConnell je prav tako glasno podpiral sprejetje pomoči Ukrajini kljub nasprotovanju trdih republikanskih nasprotnikov, ki so se povezali s Trumpom.

Demokrati imajo v senatu tesno večino. McConnell je dejal, da na novembrskih strankarskih volitvah ne bo kandidiral za vodjo republikancev v senatu, kar pomeni, da bo ob sklicu novega kongresa januarja prihodnje leto prenehal opravljati vlogo vodje.

"V predstavniškem domu se voditelji redno menjavajo, vendar je Mitch McConnell zdržal preizkus časa," je dejal republikanski senator Mike Rounds.

McConnell: Čas je za naslednjo generacijo voditeljev

McConnell je Trumpu pomagal utrditi konservativno večino na ameriškem vrhovnem sodišču, čeprav nista bila vedno na istem političnem bregu. Foto: Reuters
McConnell je Trumpu pomagal utrditi konservativno večino na ameriškem vrhovnem sodišču, čeprav nista bila vedno na istem političnem bregu. Foto: Reuters

McConnell je lani poleti dvakrat otrpnil med javnim nastopom, kar je sprožilo vprašanja o njegovem zdravju in sposobnosti vodenja. Teh pomislekov ni pomirilo niti poročilo kongresnega zdravnika, ki je McConnllu dovolil nadaljevati delo.

Za najvišje strankarsko mesto naj bi se potegovali senatorji John Thune, John Cornyn in John Barrasso. Ni še jasno, kateri drugi senatorji bi se lahko še vključili v tekmo za ta položaj.

McConnell je odstop napovedal jutro po tem, ko je Trump zmagal na republikanskih primarnih volitvah v Michiganu in nadaljeval svoj pohod proti strankarski nominaciji. "Mislim, da je bila ponovna priljubljenost Trumpa njegov znak, da zapusti prizorišče," je dejal nekdanji visoki republikanski svetovalec v senatu.

McConnllov trdi pristop k vladanju se je pokazal leta 2016, ko je z republikanci zavrl imenovanje Merricka Garlanda, ki ga je nominiral takratni predsednik Barack Obama, na prazno mesto na vrhovnem sodišču. Takrat je trdil, da je bil izbor preblizu novembrskim volitvam in bi morali odločitev o usmeritvi vrhovnega sodišča prepustiti volivcem.

Ponovno je udaril leta 2020 in ubral obraten pristop. Le nekaj tednov pred volitvami je izsilil Trumpovo imenovanje Amy Coney Barrett na vrhovno sodišče in s tem utrdil konservativno večino 6 proti 3.

McConnell je svoj govor v sredo izkoristil za to, da se je znova zavzel za 95 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu, ki ga republikanci v predstavniškem domu bojkotirajo, odkar ga je sprejel senat, ter tudi priznal, da se republikanska stranka oddaljuje od njega.

"Poznam usmeritev znotraj stranke v tem trenutku," je dejal McConnell. "Imam veliko napak. Nerazumevanje politike ni ena od njih."