Prizor na otoku Maui. Foto: Reuters
Prizor na otoku Maui. Foto: Reuters

Guverner Havajev Josh Green je v četrtek povedal, da je zgorelo skoraj celotno zgodovinsko mesto Lahaina, katerega začetki segajo v 18. stoletje.

Popolnoma uničena je glavna ulica Front, ki je bila spomeniško zaščitena. Po guvernerjevih besedah je uničenih več kot 1000 objektov, požar pa v četrtek tam še ni bil niti popolnoma pogašen.

Zagorelo je v torek in ljudje so imeli le po nekaj minut, da pobegnejo na varno. Številni so se zatekli v Tihi ocean. Obalna straža ZDA je iz morja rešila 14 ljudi. Poleg hiš so goreli tudi čolni in jadrnice v marinah.

Požar se je hitro širil zaradi suše in orkana Dora, ki je bil v torek sicer daleč od Mauija, vendar je prispeval veter s hitrostjo do 126 kilometrov na uro.

Gre za najhujšo naravno nesrečo na Havajih od leta 1960, ko je v cunamiju na Velikem otoku umrlo 61 ljudi. Gori tudi tam, vendar pa je župan okrožja Veliki otok Mitch Roth zatrdil, da nima poročil o mrtvih, ranjenih ali uničenih hišah.

Požar na Mauiju je tudi drugi najbolj smrtonosen v ZDA po požaru Camp v Kaliforniji, ki je leta 2018 zahteval 85 življenj in uničil mesto Paradise. Tiskovni predstavnik Havajske agencije za posredovanje v izrednih razmerah Adam Weintraub je novinarjem povedal, da še vedno iščejo preživele in rešujejo ljudi.

Maui je v sredo zapustilo 11.000 turistov, v četrtek še najmanj 1500, na otoku Oahu pa so zanje in evakuirane domačine v glavnem mestu Honolulu pripravili zavetišče v Konvencijskem centru.

Župan okrožja Maui Richard Bissen mlajši je dejal, da se preiskava vzrokov požarov v četrtek še ni začela, saj se osredotočajo na reševanje in gašenje.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek Maui razglasil za območje velike naravne nesreče in obljubil zvezno pomoč vsem, ki so ostali brez najbližjih ali hiš.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je odsvetovalo vsa nenujna potovanja na havajska otoka Maui in Veliki otok. Tistim, ki so na ogroženih območjih, pa svetuje, naj to sporočijo slovenskemu veleposlaništvu v ZDA ali pa se registrirajte na spletnem obrazcu https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/.

Prav tako tistim, ki so na požarno groženih ali prizadetih območjih, svetuje, naj sledijo navodilom lokalnih oblasti ter spremljajo lokalne medije.

"Pretreseni smo zaradi požarov v naravi brez primere in izrekamo iskreno sožalje vsem, ki so izgubili družino in prijatelje. Globoko spoštujemo reševalce in občudujemo odpornost havajskega ljudstva. V teh težkih trenutkih smo v mislih z našimi ameriškimi prijatelji," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisalo ministrstvo.

Na Havajih je v obsežnih požarih po zadnjih podatkih umrlo 53 ljudi