Ruska ladja Admiral Gorškov pred obalo Kube. Foto: EPA
Ruska ladja Admiral Gorškov pred obalo Kube. Foto: EPA

Ladje so priplule v havansko pristanišče, od ameriške zvezne države Florida oddaljeno okoli 145 kilometrov.

Tako kubanske kot ameriške oblasti so sicer sporočile, da ruske ladje ne predstavljajo grožnje, a njihov prihod naj bi pomenil rusko kazanje moči, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Podmornica Kazan. Foto: EPA
Podmornica Kazan. Foto: EPA

Med ladjami, ki so priplule, je tudi fregata Admiral Gorškov, ena najsodobnejših ruskih ladij. Podmornica na jedrski pogon Kazan, ki po zagotovilih Kube ne nosi jedrskega orožja, je medtem ob obali.

Ameriški uslužbenci so prejšnji teden dejali, da naj bi ruske ladje ostale na tem območju v prihajajočih mesecih, eden od uslužbencev pa je za Associated Press dejal, da naj ruske ladje ne bi predstavljanje neposredne grožnje ZDA.

Ruske ladje in letala so že večkrat vstopili na območje Karibov. Rusija je namreč zaveznica tako Kube kot Venezuele.

A do zadnjega vplutja ruskih ladij na to območje je prišlo manj kot dva tedna po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden Ukrajini dovolil uporabo ameriškega orožja za napade na rusko ozemlje.

V odziv je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bi lahko Moskva sprejela "asimetrične ukrepe" drugje po svetu.

Deutsche Welle še poroča, da ruska diplomatska, vojaška in obrambna doktrina daje poseben pomen Latinski Ameriki in Karibom, regiji, ki velja za del sfere ZDA in bi se lahko uporabila kot protiutež ameriškim dejavnostim v Evropi.

Vplutje ruske flote v kubansko prestolnico Havano