Vzrok požarov ni znan. Foto: Reuters
Vzrok požarov ni znan. Foto: Reuters

Požari, ki so prejšnji teden nenadoma zajeli Maui in jih je širil veter orkana Dora, so najbolj prizadeli mesto s 13.000 prebivalci Lahaina, od katerega je ostalo večinoma le pogorišče. Oblasti so sporočile, da je požar okoli tega mesta v 85 odstotkih pod nadzorom. Požar v okolici mesta Kula pa je v celoti pod nadzorom.

Z letališča Kahului je od prejšnje srede odletelo 46.000 evakuiranih domačinov in turistov, guverner Havajev Josh Green pa je turistom za nekaj časa odsvetoval prihod, ker nameravajo 500 hotelskih sob na otoku uporabiti za domačine, ki so ostali brez hiš.

Še 500 sob bodo namenili pripadnikom Zvezne agencije za posredovanje v izrednih razmerah (Fema). Fema je ugotovila, da nujno nastanitev trenutno potrebuje 4500 ljudi.

Uničenje v mestu Kula. Foto: Reuters
Uničenje v mestu Kula. Foto: Reuters

Našli bi lahko od 10 do 20 žrtev na dan

Guverner Green je v pogovoru za ameriško televizijo CBS dejal, da bodo skupno število smrtnih žrtev ugotovili šele čez 10 dni. Posvaril je, da bodo najverjetneje našli od 10 do 20 žrtev na dan, poroča BBC.

Vodja policije Mauia John Pelletier je dejal, da so do nedelje prečesali šele tri odstotke požganega območja. Na terenu so tudi iskalni psi, s katerimi skušajo najti žrtve.

Do zdaj so potrdili 96 smrtnih žrtev, pri tem pa jim je s pomočjo tehnologije za prepoznavanje DNK uspelo identificirati le dva človeka. "Ko najdemo posmrtne ostanke naših družin in prijateljev, gre za žrtve ognja, ki je talil kovino," je ponazoril guverner Green.

Najhujša naravna nesreča

Požari na Mauiju, ki še niso pogašeni, so do zdaj zahtevali več žrtev, kot velik požar Camp iz leta 2018, ki je v Kaliforniji popolnoma uničil mesto Paradise. Takrat je umrlo 85 ljudi.

Ob naraščanju števila smrtnih žrtev pa bodo kot največja naravna nesreča morda presegli tudi cunami iz leta 1946, ki je na Velikem otoku zahteval več kot 150 življenj.

Vzrok izbruha požarov ni znan, ker se preiskava še ni začela.

Havajci jezni na ukrepanje oblasti pri požarih