Predor je dolg 1,3 kilometra in povezuje Tijuano v Mehiki in San Diego v ZDA. Foto: EPA
Predor je dolg 1,3 kilometra in povezuje Tijuano v Mehiki in San Diego v ZDA. Foto: EPA

Na meji med kalifornijskim mestom Calexico in mehiškim Mexicali je veter podrl ograjo, ki je bila sicer v izgradnji, saj so jo sidrali v beton. Ograja, ki naj bi v ZDA preprečila nezakonite prestope meje prebežnikov, se je prevrnila na mehiško stran. Pristojne mehiške oblasti so se odzvale še pravočasno in preusmerile promet z bližnje ceste.

Gradnja ograje na meji med ZDA in Mehiko je del predvolilne obljube ameriškega predsednika Donalda Trumpa leta 2016. Trumpova administracija je dejansko tudi začela z gradnjo ograje na sicer več kot 3000 kilometrov dolgi meji med državama. Za začetek gradnje je moralo ameriško obrambno ministrstvo preusmeriti milijardo dolarjev svojih sredstev za načrtovanje in gradnjo 91 kilometrov 5,5-metrov visoke ograje.

Najdaljši tihotapski predor

Medtem pa so ameriške oblasti odkrile najdaljši predor za tihotapljenje do zdaj, ki povezuje Mehiko in ameriško zvezno državo Kalifornijo. Dolg je 1,3 kilometra, pri čemer se je začel v industrijski coni v mehiškem mestu Tijuana in končal v ameriškem mestu San Diego.

Predor je visok okoli 1,7 metra in širok 60 centimetrov. Skopali so ga na okoli 21 metrih globine in opremili z dvigalom, sistemom za prevoz vozičkov, ventilacijo in sistemom za drenažo.

Skrivni predor so odkrili že avgusta lani, a so informacije o odkritju objavili šele zdaj.
Posebni agent ameriškega urada za boj proti drogam (DEA) John Callery je pojasnil, da so mehiški karteli prisiljeni, da drogo tihotapijo pod zemljo. Tehnično dovršena izvedba najdenega predora pa dokazuje odločenost in visok zaslužek kartelov.