Prizor s posnetka. Foto: Reuters
Prizor s posnetka. Foto: Reuters

V tožbi so zapisali, da je časnik "po krivem napadel in maltretiral" najstnika, dijaka katoliške šole v mestu Covington v Kentuckyju, da bi s tem izrazil svojo nenaklonjenost predsedniku Donaldu Trumpu, ker je Sandmann belski katoličan, ki je na šolskem izletu 18. januarja na "Shodu za življenje", uperjenem proti pravici žensk do splava, nosil spominsko kapo Naredite Ameriko spet veliko.

Sandmann zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine. Za prav toliko denarja je najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos leta 2013 kupil Washington Post. Najstnikov odvetnik Lin Wood je napovedal, da bodo v prihodnjih tednih sledile nove tožbe.

Podporo tožbi je v jutranjem tvitu izrazil ameriški predsednik Donald Trump. "Dijak iz Covingtona toži Washington Post. Uženi jih, Nick. Lažne novice!," je zapisal.

Podpredsednica oddelka za komunikacije Washington Posta Kristine Coratti Kelly je sporočila, da so prejeli kopijo tožbe in načrtujejo obrambo.

Videoposnetki in fotografije dogodka so sprožili ogorčenje dela javnosti na družbenih omrežjih, ki je najstniku očitala posmehovanje staroselcu. Sandmann je dan po dogodku dejal, da do Phillipsa ni bil nespoštljiv.

Zasebno preiskovalno podjetje, ki ga je najela škofija v Covingtonu, je prejšnji teden objavilo poročilo preiskave, v katerem je zapisalo, da niso našli dokazov, da bi najstniki izzvali soočenje s staroselcem.