Goreče vozilo po eksploziji. Foto: Reuters
Goreče vozilo po eksploziji. Foto: Reuters

Policija je prispela po klicu, ki jih je obvestil o domnevnem streljanju na območju. Na prizorišču so opazili parkirani avtodom, ki je nekaj minut pred eksplozijo oddajal zvočno sporočilo: "Območje mora biti evakuirano. Če lahko slišite sporočilo, se umaknite stran."

Razdejanje po eksploziji. Foto: Reuters
Razdejanje po eksploziji. Foto: Reuters

Načelnik nashvillske policije John Drake je za Reuters dejal, da je bilo sporočeno še, da bo "vozilo razneslo v 15 minutah".

Policisti so hitro ukrepali in prebivalce v bližnjih stavbah umaknili na varno. Vozilo je nato razneslo, še preden bi na območje uspelo priti strokovnjakom za eksplozive.

Eksplozija je bila silovita, čutili so jo po vsem središču Nashvilla, ki je poznan kot prestolnica ameriške country glasbe. Uničenih je bilo več avtomobilov in močno poškodovane so bile bližnje stavbe, nad območjem pa se je vil gost črn dim.

Večina trgovin in restavracij na območju je bila zaradi zgodnje ure (6.30 po lokalnem času) in božiča zaprtih. Gasilci so pozneje sporočili, da so bili ranjeni trije ljudje.

Eksplozija namerno dejanje, nagib neznan

Tiskovni predstavnik nashvillske policije Don Aaron je eksplozijo označil za "namerno dejanje". Nagib za eksplozijo je za zdaj neznan, prav tako ni jasno, ali je bil v času eksplozije kdo v vozilu.

Župan mesta John Cooper je dejal, da je škoda "omejena, a dramatična". Prebivalce je pozval, naj se izogibajo območju, ki ga preiskujejo policija in zvezne oblasti s psi za iskanje eksplozivov. Župan je še poudaril, da so imeli srečo, da se je eksplozija zgodila na božični dan, ko je bilo v središču mesta malo ljudi.

Bela hiša je sporočila, da je predsednik ZDA Donald Trump seznanjen z dogajanjem.

Nekdanji namestnik direktorja FBI-ja Andrew McCabe je za CNN dejal, da bi eksplozijo takšnih razsežnosti morali obravnavati kot morebitno teroristično dejanje. Dejal je, da bi lahko bili tarča napada tudi policisti.

Napadi z avtomobilom bombo v ZDA redki

Avtomobilski bombni napadi so v ZDA redki. Tovornjak bomba je v Oklahomi leta 1995 ubila 168 ljudi, med njimi 19 otrok. Napadalec Timothy McVeigh je bil obsojen za napad in leta 2001 usmrčen. Aprila 2010 je ulični prodajalec preprečil napad z avtomobilom bombo na newyorškem trgu Times Square.