Oče Gregory McMichael je nekdanji policist. Foto: AP
Oče Gregory McMichael je nekdanji policist. Foto: AP

Veliko ogorčenja v javnosti je sprožilo to, da v tednih po umoru proti napadalcema ni bila vložena obtožnica. Zdaj so ju vendarle prijeli in vložili obtožnice, je sporočil preiskovalni urad Georgie. Dodali so, da sta bila oba napadalca oborožena s strelnim orožjem, mlajši Travis pa je bil tisti, ki je streljal in Arberyja ubil, piše BBC.

Prepričana sta bila, da je vlomilec

Temnopolti mladenič je bil februarja na rekreativnem teku v okolici doma v Brunswicku na atlantski obali, ko sta ga ustavila McMichaela, ki sta ga zasledovala s poltovornjakom. Gregory je za policijsko poročilo povedal, da sta s sinom nagovorila Arberyja in ga pozvala, naj se ustavi, ker se želita z njim pogovoriti, nato pa da je tekač napadel Travisa, ki je potem streljal. Dodal je, da sta bila prepričana, da je podoben osumljencu, ki je v tem okrožju vlamljal v hiše.

Arberyjeva mama Wanda Cooper Jones je dejala, da ji je policija povedala, da naj bi njen sin predtem sodeloval pri ropu, toda družina žrtve ne verjame, da je Arbery, sicer navdušen rekreativni tekač, res storil kaznivo dejanje, med tekom pa je bil tudi neoborožen. Tisti dan je eden izmed prebivalcev tega okrožja poklical na številko 911, ker je v bližnji hiši, ki je bila v gradnji, videl temnopoltega moškega. Na vprašanje, kje je ta zdaj, pa je dejal, da teče po ulici.

Gregory McMichael nekdanji policist

Medtem se je pojavil videoposnetek s prenosnega telefona, ki prikazuje Arberyjev umor. Posnel ga je prebivalec soseske, ki je vozil za poltovornjakom. 36-sekundni posnetek domnevno prikazuje McMichaela, ki čakata na Arberyja, ta pa pri dnevni svetlobi teče po ulici. Ko se je približal poltovornjaku, ga je skušal obiti, nato pa se vidi, kako je k njemu prišel moški s puško. Med ruvanjem je moški Arberyja ustrelil, ta pa je obležal na tleh in umrl na kraju incidenta. Na posnetku je viden še en človek, ki ima v roki pištolo.

Arberyjev oče Marcus je povedal, da se je njegov sin v tej soseščini vsak dan rekreiral. Dodal je, da je vse, kar je storil, bila skrb za svoje telo. Na vprašanje, ali bi bil njegov sin lahko vpleten v vlom, je dejal, da je to "laž in prikrivanje incidenta". "Videoposnetek pove vse," je pristavil. Odvetnik Arberyjeve družine Benjamin Crump je dejal, da posnetek prikazuje "grozljivo usmrtitev". Po njegovih besedah Gregoryja McMichalea sprva niso obtožili, ker je kot lokalni policist in detektiv delal več kot 30 let.