Zaporna kazen za vodjo Trumpove kampanje

Sodnik je Manafortu izrekel 47-mesečno zaporno kazen zaradi bančnih prevar in davčnih utaj, ki jih je zaslužil s svetovalno dejavnostjo proruskim politikom v Ukrajini. Naslednji teden, 13. marca, mu bo izrečena še ena kazen, zaradi neprijavljenega lobiranja za tuje interese v ZDA.

Poleg zaporne kazni, ki je nižja, kot so upali Manafortovi odvetniki, bo moral 69-letnik vrniti tudi 24 milijonov dolarjev in plačati 50.000 dolarjev globe, poroča BBC.

Sodnik izrekel nižjo kazen od pričakovane

Manafort, ki je prišel na sodišče v invalidskem vozičku, se je pred izrekom kazni zahvalil sodniku za pošteno obravnavo in priznal, da je na sodišču zaradi lastnih dejanj. Sodnik je pred izrekom kazni dejal, da je Manafort sicer živel življenje brez krivde in je bil dober ter radodaren do drugih, da pa to ne opravičuje zločinov.

"Kazen od 19 do 24 let zapora bi bila pretirana," je dejal sodnik, ki je tako kot večkrat med sodnim procesom poudaril, da Manafortu niso sodili zaradi sodelovanja z Rusijo v času kampanje leta 2016.

Denar skrival v bančnih oazah

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav je Manafort del preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ki naj bi bilo povezano z Donaldom Trumpom, ga preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja niso obtožili zaradi tega. Med preiskavo so odkrili, da je Manafort prejemal denar od ljudi, blizu nekdanjega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča. Denar je skrival v davčnih oazah in ga na veliko zapravljal.

Manafortova lahko predsednik ZDA Donald Trump pomilosti, a Trump v svojem mandatu ni pomilostil še nikogar, ki je bil vpleten v preiskavo ruske afere.

Trump: Muellerjeva komisija lov na čarovnice

Trump na Twitterju vztrajno ponavlja, da je Muellerjeva preiskava lov na čarovnice oziroma preiskava v iskanju zločina, ampak Mueller je do zdaj vložil obtožnice že proti 34 osebam in trem podjetjem. Večinoma gre za Ruse, ki so izvajali dobro organizirano kampanjo širjenja laži po družabnih medijih ali vdirali v demokratske računalnike in kradli informacije, ki ji je potem objavljal Wikileaks.

Rusi ameriških sodišč ne bodo videli, od Američanov pa je sodni proces za zdaj doletel le Manaforta. Njegov sodelavec Rick Gates je priznal krivdo in sodeluje s preiskavo, podobno nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen in sodelavec v kampanji George Papadopoulos. Na začetek sojenja še čaka Trumpov sodelavec in zaupnik Roger Stone.