Foto: EPA
Foto: EPA

Dogovor omogoča dokončanje plinovoda brez sankcij tako proti Nemčiji kot Rusiji. Nemčija in ZDA bodo v zameno Ukrajini in Poljski, ki bosta izgubili pomen kot tranzitni državi za ruski plin, dali nekakšna, za zdaj še nedorečena zagotovila. State Department je sporočil, da bodo do konca tedna v Ukrajino in Poljsko poslali visokega diplomata na pogajanja o tem.

ZDA med drugim skrbi, da bo Rusija s Severnim tokom 2 lažje zapirala plinovod čez Ukrajino in Poljsko. Vendar je plinovod že skoraj končan, Bidnova vlada pa želi popraviti odnose z Nemčijo in drugimi zahodnimi zavezniki, ki so se skrhali med predsedovanjem Donalda Trumpa.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price v torek o dogovoru ni želel govoriti, potrdil pa je, da je predlog pripravila Nemčija. Predlog naj bi omogočal korake do skupnega cilja, kar je zagotovilo, da Rusija ne bo mogla zlorabljati energetskih tokov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mediji neuradno poročajo, da bi Ukrajina dobila 50 milijonov dolarjev pomoči za zeleno energijo, jamstva za plačilo tranzitnih taks za plin iz Rusije do zahodne Evrope, ki jih bo izgubila zaradi Severnega toka 2 do leta 2024, in zagotovilo ZDA in Nemčije, da bo Rusija deležna novih sankcij, če bo izkoriščala plin kot politično orožje.

Koncesija Poljski pa bo nemški podpis pobude Tri morja, ki je namenjena povečanju naložb, razvoju infrastrukture in energetski varnosti držav, ki mejijo na Baltsko, Črno in Sredozemsko morje.
Severni tok 2 je bil tema pogovorov tudi na nedavnem srečanju Bidna in nemške kanclerke Angele Merkel v Beli hiši.

Ukrajina še vedno čaka na uradno povabilo za obisk predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši. Načelno povabilo je bilo podano junija, datuma za srečanje pa še ni.

Ukrajina je do danes čakala na uradno povabilo za obisk predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši. Načelno povabilo je bilo podano junija, tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je danes potrdila, da bo Zelenski obiskal Bidna v Beli hiši 30. avgusta.