Sodnik je skupini podjetij The Trump Organization odredil odvzem nekaterih poslovnih licenc. Foto: Reuters
Sodnik je skupini podjetij The Trump Organization odredil odvzem nekaterih poslovnih licenc. Foto: Reuters

Engoron je sprejel tako imenovano skrajšano sodbo o tožbi pravosodne ministrice New Yorka Letitie James, ki je za Trumpa in njegovo skupino podjetij zahtevala kazen v višini 250 milijonov dolarjev.

V njej je sodnik sklenil, da bo za nadzor nad poslovanjem Trumpove organizacije imenoval neodvisnega opazovalca. To je odločitev o ključnem zahtevku v tožbi, sodni proces pa se bo predvidoma začel 2. oktobra.

Engoronova odločitev je zožila zadeve, o katerih bo naslednji teden potekalo sojenje, poroča Deutsche Welle. S tem naj bi glavne točke tožbe zoper Trumpa označil za pravilne.

Sodnik je ob tem skupini podjetij The Trump Organization odredil odvzem nekaterih poslovnih licenc, zaradi česar praktično ne bo več smela poslovati v New Yorku.

James je pred letom dni vložila tožbo, v kateri med drugim trdi, da sta Trump in njegova skupina podjetij dolga leta zavajala banke, zavarovalnice in druge institucije z laganjem o dejanski vrednosti svojega premoženja, zaradi česar je nekdanji predsednik ZDA dobival ugodna posojila.

Sodnik: Trump lagal v finančnih poročilih

Poleg tega, da se je Trump skupaj z drugimi vodilnimi uslužbenci podjetja hvalil s svojim bogastvom, je večkrat tudi lagal v letnih finančnih poročilih, je ugotovil sodnik. Ob tem je zavrnil Trumpovo trditev, da ni pomembno, kaj je trdil v finančnih poročilih, ker so ta vsebovala drobni tisk, da niso zanesljiva.

"V takem svetu so stanovanja z regulirano najemnino vredna enako kot stanovanja brez regulacij, zemljišča z omejitvami so vredna enako kot zemljišča brez omejitev, omejitve lahko izhlapijo v zrak, izjava ene stranke, ki prelaga odgovornost na drugo stranko, opraviči laži druge stranke. To je domišljijski in ne resnični svet," je Engoron zapisal v svoji 35 strani dolgi sodbi.

"Danes je sodnik odločil v našo korist in ugotovil, da sta Donald Trump in njegova organizacija več let izvajala finančne goljufije. Veselimo se, da bomo na sojenju predstavili preostanek našega primera," je po Engoronovi sodbi sporočila Letitia James.

Trumpov odvetnik: Želijo nacionalizirati Trumpov imperij

Na drugi strani pa je Trumpov odvetnik Christopher Kise med napovedjo pritožbe na sodnikovo odločitev sporočil, da je to pravosodna zmota, ki nima zveze z dejstvi in zakoni.

"S to odločitvijo se želi nacionalizirati enega najuspešnejših podjetniških imperijev v ZDA in zaseči zasebno lastnino ob priznavanju, da ni nobenega dokaza o neizpolnjevanju obveznosti, kršitvah, zaostalih plačilih ali pritožbah zaradi škode," je dejal.

Sodišče Trumpa spoznalo krivega prevar