Meja v Teksasu. Foto: Reuters
Meja v Teksasu. Foto: Reuters

V zadnjih dveh letih čez to mejo prehaja rekordno število ljudi, zlasti nezakonito, in zaprosijo za azil, če jih obmejni organi zadržijo. Samo v fiskalnem letu 2022–23 je bilo takšnih primerov več kot 2,3 milijona.

Teksas ima v okviru ZDA zelo posebno zgodbo, saj se je zvezi leta 1845 priključil kot neodvisna država. Na to tradicijo je zelo ponosen in se v skladu z njo pogosto vede tudi danes.

Teksašane, zlasti republikance, zelo skrbijo razmere na meji, tako zaradi nezakonitih prehodov v organizaciji kriminalnih združb kot zaradi spreminjanja strukture prebivalstva, ki ga prinaša priseljevanje.

"Z namenom povečati zmožnosti varovanja meje gradimo oporišče teksaškega ministrstva za obrambo, kar bo nacionalni gardi omogočalo večanje in izboljševanje aktivnosti na obmejnem prostoru. Kar vidite zdaj, je prva faza gradnje baze na površini 32 hektarjev," je teksaški guverner Greg Abbott zaostril sodelovanje z zveznimi obmejnimi organi in napovedal gradnjo teksaškega vojaškega oporišča ob prehodu Eagle Pass.

Abbottu so se na Eagle Passu pridružili guvernerji več držav. Foto: Reuters
Abbottu so se na Eagle Passu pridružili guvernerji več držav. Foto: Reuters

Zakonsko podlago Abbottu, ki sicer v očeh nekaterih velja za odličnega podpredsedniškega kandidata ob boku Donalda Trumpa, za to dejavnost daje decembra podpisani teksaški zakon, ki naj bi začel veljati marca, a se je zvezna vlada odločila to zaustaviti s tožbo.

"Zvezni uradniki se bojijo neskladja te zakonodaje z zvezno in pooblastili, ki jih zvezi dajejo ustava in precedenčni zvezni sodni primeri. Državni pravobranilci pa zatrjujejo, da gre za vzporedno zakonsko ureditev, ki obstoječih zveznih pravic ne ogroža. Okrožni sodnik v Austinu David Ezra, ki vodi primer, ni določil časovnega okvira razsodbe, a je dejal, da bo skušal razsoditi do 5. marca, ko naj bi novi zakon začel veljati," je dejala Acacia Coronado, agencija AP.

Pomislek sodnika Ezre je v nepreglednosti sistema, če bi vsaka zvezna država sledila teksaškemu zgledu. A guverner Abbott pričakuje, da mu bodo obmejne Nova Mehika, Kalifornija in Arizona sledile, zlasti zadnja, ki je najkonservativnejša in ima republikansko vodstvo.

Razmere na ameriško-mehiški meji povzročajo vedno večji razkol