Apokaliptični prizori iz St. John'sa. Foto: Reuters
Apokaliptični prizori iz St. John'sa. Foto: Reuters

Snežilo je že cel petek, zjutraj so v prestolnici St. John's izmerili 76 centimetrov snega, v bližnjem Mt. Pearlu pa kar 93 centimetrov, pri čemer je veter pihal s hitrostjo kar 160 kilometrov na uro.

Župan St. John'sa Danny Breen je razglasil izredne razmere, ki so zaradi obupnega stanja trenutno podaljšane do jutri zjutraj.

Oblasti so izdale odlok, da na ceste ne sme nobeno vozilo, odprte so zgolj za reševalna in gasilska vozila ter snežne pluge.

Zaprti ostajajo vsi uradi, trgovine in lokali. Prav tako zaprto ostaja mednarodno letališče v St. John'su.

Anja iz Nove Fundlandije, kjer ti pred prag zanese ledeno goro

Vozila pod snežno odejo

Večina osebnih vozil je tako ali tako pokopanih pod debelo plastjo snega, ljudje se morajo dobesedno izkopavati iz svojih hiš, na tisoče pa jih je ostalo brez elektrike.

Več tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Foto: Reuters
Več tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Foto: Reuters

V Batteryju, eni od osrednjih sosesk St. John'sa ob obali, je eno od stanovanjskih hiš na pečini ob 18. uri popolnoma zasul snežni plaz, a so jo stanovalci na srečo odnesli brez poškodb. Zatem so gasilci evakuirali celotno sosesko.

Pogrešajo tudi 26-letnika, ki se je sredi neurja skozi gozd podal v sosednjo vas, pri tem pa izgubil orientacijo in je lahko le še poslal SMS, da se je izgubil in da mu zmanjkuje baterije na telefonu.

Snežni vihar je bil najhujši, kar pomnijo v provinci, ki je sicer pogosto na udaru sil narave, pomoč St. John'su in celotni provinci pa je že ponudil tudi kanadski premier Justin Trudeau.

Apokaliptični prizori

Kot je za MMC povedala Anja Sajovic, Slovenka, ki že osem let živi v St. John'su, je stanje v mestu s 114.000 prebivalci opisala kot obupno.

"Včeraj zvečer je bilo vse skupaj zelo apokaliptično. Zaprt si v hišo, veš, da ne moreš ven, vse trgovine so že dva dni popolnoma izropane, ker so se vsi zalagali s hrano.

Prebivalci St. John'sa se dan po tem izkopavajo izpod snežne odeje. Foto: Anja Sajovic
Prebivalci St. John'sa se dan po tem izkopavajo izpod snežne odeje. Foto: Anja Sajovic

"Imamo celo nevihtni čips. Pri nad dejansko obstaja izraz za to. V vseh trgovinah boš vsakič pred napovedjo snežnega viharja ali druge ujme našla vse police s čipsom prazne," razlaga Sajoviceva.

"Okoli 16. ure so se že začeli izpadi elektrike, okoli 2.000 ljudi je ostalo brez elektrike in tudi danes pol mesta še vedno ostaja brez. Ljudje se danes počasi že cel dan izkopavajo ven in se skušajo prebiti vsaj do najbližjega soseda s kaminom."

Kopanje iz hiš

Kot je še povedala, so ceste popolnoma neprevozne, z metrom snega.

Prebivalci so dobesedno zasuti. Foto: Anja Sajovic
Prebivalci so dobesedno zasuti. Foto: Anja Sajovic

"Plugi skušajo počasi splužiti vsaj glavne ceste. Včeraj sem sicer videla na najini ulici plug, ampak samo zato, ker je bilo za njim reševalno vozilo. To ni imelo izbire, kot da je čakalo, da je plug po polžje počasi plužil. Ker je bilo toliko snega, tudi plug ni mogel normalno naprej. Soseda, ki dela na urgenci, je morala včeraj do službe s snežnimi krpljami in se je na pot podala že nekaj ur prej."

"Midva sva se prekopala toliko, da imava majhen predor izkopan do ceste in do kokošnjaka, kjer so kokoške začuda preživele in celo znesle jajca. Avta pa še ne bova mogla kmalu uporabljati," pripoveduje Sajovičeva.

Kot je še dodala, so trenutno vsi obupani, ker je nemogoče vse sčistiti in se do začetka tedna vrniti v običajno življenje. "Dvomim, da bodo do ponedeljka ljudje sposobni priti nazaj v službe. In, seveda, Nova Fundlandija je preponosna, da bi zaprosila za pomoč kanadsko vojsko. Ampak na tej točki nas samo vojska lahko izkoplje ven."

Slovenka pripoved zaključuje v bolj lahkotnem tonu: "Ob vsem tem pa kljub vsemu ne smemo pozabiti, da Novofundlandci slovijo po svoji ljubezni do zabav in niso izgubili smisla za humor, tako da se zdaj po hišah dogaja veliko zabav in pitja."