Na Kitajskem se je do zdaj okužilo 82.887 ljudi, od tega jih je že 78.000 ozdravljenih, 4.633 bolnikov pa je umrlo. Foto: Reuters
Na Kitajskem se je do zdaj okužilo 82.887 ljudi, od tega jih je že 78.000 ozdravljenih, 4.633 bolnikov pa je umrlo. Foto: Reuters

Potem ko je v petek severnokorejski voditelji Kim Džong Un čestital kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu za uspešen boj proti covidu-19, je ta dejal, da ceni podporo Kima, ki je "namenil pozornost pandemiji in zdravju ljudi". Kitajski predsednik je ob tem pozval k večjemu sodelovanju pri preprečevanju širjenja virusa. Kot je zatrdil, je Peking pripravljen nuditi sosedi pomoč v boju s covidom-19, poroča BBC.

Pjongjang sicer trdi, da v državi nima nobenega potrjenega primera, o čemer pa mednarodna javnost močno dvomi. Severna Koreja je bila prva država, ki je v odziv na širjenje virusa ustavila turizem in zaprla svoje meje, kar je storila že tretji teden v januarju. Severna Koreja ima krhek zdravstveni sistem, za katerega se strokovnjaki bojijo, da ne bi zdržal že manjšega izbruha covida-19.

Južna Koreja: V Seulu zaprli nočne klube

V glavnem mestu Južne Koreje v Seulu so oblasti zaprle več kot 2100 nočnih klubov. Za sprejetje ukrepa so se odločili, ker so bili vsi, razen enega primera novih okužb v zadnjem dnevu povezani z 29-letnim moškim, ki je prejšnji teden, potem ko je država sprostila ukrepe omejevanja socialnih stikov, obiskal enega izmed klubov v soseski Itaevon. V Južni Koreji so do zdaj potrdili 10.840 okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 256 ljudi.

Brazilija: V zadnjih 24 urah največ žrtev v enem dnevu do zdaj

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro še naprej podcenjuje novi koronavirus in oporeka omejevanju javnega življenja. Foto: Reuters
Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro še naprej podcenjuje novi koronavirus in oporeka omejevanju javnega življenja. Foto: Reuters

V Braziliji, ki je najhuje prizadeta latinskoameriška država v pandemiji novega koronavirusa, so v petek potrdili rekordno dnevno število žrtev novega koronavirusa. V preteklem dnevu so potrdili 10.222 novih okužb, skupaj pa že več kot 145.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 751 ljudi, skupaj pa že skoraj 10.000. Strokovnjaki menijo, da je zaradi premalo obsežnega testiranja število okuženih verjetno še precej večje.

V zvezni državi Sao Paulo, ki ima 45,9 milijona prebivalcev, so potrdili več kot 41.000 primerov okužbe, umrlo je 3416 ljudi. V tej zvezni državi, ki je gospodarsko središče Brazilije, so 24. marca zaprli šole in nenujne dejavnosti. Odredbo prebivalcem, naj ostanejo doma, so podaljšali do konca maja, poroča STA.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je kritičen do tovrstnih ukrepov, saj meni, da škodujejo brazilskemu gospodarstvu. Ugledna medicinska revija The Lancet je Bolsonara označila za največjo grožnjo zmožnosti Brazilije za uspešen boj s pandemijo, poroča Al Džazira. Predsednikovo neupoštevanje ukrepov je v državi, ki postaja žarišče okužb, zasejalo zmedo, je zapisala.

Argentina: V Buenos Airesu podaljšali karanteno

Argentinski predsednik Alberto Fernandez je podaljšal karanteno za prestolnico Buenos Aires, drugje po državi pa so začeli ukrepe rahljati. Karantena, ki so jo uvedli 20. marca, bi se prvotno iztekla v nedeljo. Fernandez je v televizijskem nagovoru dejal, da je izjemno ponosen na Argentince zaradi spoštovanja ukrepov. Do zdaj so v državi ugotovili 5611 primerov okužb, umrlo pa je 293 ljudi.

Afganistan: Med nasiljem ob razdeljevanju hrane več mrtvih

V pokrajini Ghor na zahodu Afganistana so izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, jeznimi zaradi nepravičnega razdeljevanja hrane.

Umrlo je najmanj šest ljudi, štirje civilisti in dva policista. Še deset policistov in devet civilistov je ranjenih, je sporočilo afganistansko notranje ministrstvo. Uradni Kabul je v Ghor poslal delegacijo, ki bo preiskala dogajanje.

Afganistanska vlada po državi deli hrano, saj so zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa številni prebivalci izgubili službe, cene hrane pa so se zvišale.

Ljudje v Džalalabadu ob upoštevanja pravil za vzdrževanje medsebojne razdalje kupujejo kruh. Foto: Reuters
Ljudje v Džalalabadu ob upoštevanja pravil za vzdrževanje medsebojne razdalje kupujejo kruh. Foto: Reuters

Afganistanski poslanec Gulzaman Najeb iz Ghora je sprva sporočil, da je v protestih lokalnih prebivalcev, jeznih zaradi nepravičnega razdeljevanja hrane, umrlo sedem ljudi.

Protestniki trdijo, da naj bi lokalna vlada več hrane razdeljevala ljudem, ki so povezani z lokalnimi politiki.

Tiskovni predstavnik oblasti pokrajine Ghor je zanikal nepravično razdeljevanje hrane in povedal, da je kakih 300 protestnikov metalo kamenje v zgradbo tamkajšnjega guvernerja. Ko so začeli na zgradbo streljati s pištolami, je streljala tudi policija.

AIHRC preučuje poročila o streljanju policije na protestnike
Direktor afganistanskega središča za novinarstvo Ahmad Kuraiši je sporočil, da je bil v nemirih ubit tudi novinar lokalnega radia Ahmad Navid Khan, ki ga je v glavo zadel izstreljeni naboj.

Afganistanska neodvisna komisija za človekove pravice (AIHRC) je sporočila, da preučuje "skrb vzbujajoča poročila o streljanju policije na protestnike".

Pakistan začel sproščati ukrepe

Pakistan je kljub naraščanju števila okužb začel sproščati ukrepe, ki jih je sprejel za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V prestolnici Islamabad so se tako odprle trgovine in podjetja, še vedno pa ostajajo zaprta nakupovalna središča. Poslovna združenja so pozdravila zagon gospodarstva, saj pravijo, da si država nadaljevanja strogih omejitev ne more privoščiti, z rahljanjem ukrepov pa bo rešeno na milijone delovnih mest. V Pakistanu so sicer v zadnjem dnevu zaznali več kot 2000 novih okužb. Do zdaj so jih našteli 27.000, 600 bolnikov pa je umrlo.