Iz južnoameriške države je za zdaj malo fotografij o škodi, ki jo je povzročil potres. Foto: EPA
Iz južnoameriške države je za zdaj malo fotografij o škodi, ki jo je povzročil potres. Foto: EPA

Ameriški seizmološki urad USGS je sporočil, da je imel potres žarišče približno 75 kilometrov jugovzhodno od mesta Lagunas ob meji z Brazilijo na globini okoli 110 kilometrov.

Perujski predsednik Martin Vizcarra se je takoj napotil na prizadeto območje v pokrajino Loreto. "To je močan potres, najmočnejši v zadnjih 12 letih," je dejal Vizcarra.

Najmanj en človek je umrl v pokrajini Cajamarca, potem ko je gramoz zasul njegovo hišo, so sporočili iz perujskega urada za zaščito. Ranjenih je najmanj 11 ljudi, več kot 50 domov je uničenih. Poškodovanih je tudi več šol, cerkva, bolnišnic in klinik.

Februarja je potres z magnitudo 7,5 z žariščem v sosednjem Ekvadorju stresel obalo in amazonsko pokrajino na severu Peruja. V Ekvadorju je bilo ob tem poškodovanih devet ljudi in povzročene nekaj gmotne škode, v Peruju pa ni bilo posledic.

Peru je na potresno nemirnem območju. Sredi januarja lani je potres z magnitudo 7,3 zahteval dve smrtni žrtvi in porušil stavbe v bližini mesta Arequipa na jugu države.

V Oklahomi najmanj dva mrtva
Medtem iz ZDA poročajo, da sta v močnem neurju v El Renu v Oklahomi umrla najmanj dva človeka. Oblasti domnevajo, da je opustošenje povzročil tornado, bojijo pa se, da bi število žrtev lahko še naraslo. Najhuje je bilo prizadeto naselje z mobilnimi hišami oz. bivalnimi prikolicami in avtodomi. Vihar je med drugim podrl tudi enega od hotelov v tem mestu z okoli 19.000 prebivalci, ki leži okoli 50 kilometrov zahodno od Oklahoma Cityja, poroča televizijska mreža CNN na svojih spletnih straneh.