Delavec v Limi prši sredstvo proti komarjem. Foto: Reuters
Delavec v Limi prši sredstvo proti komarjem. Foto: Reuters

V južnoameriški državi je letos zaradi virusa umrlo že 32 ljudi, je sporočil minister za zdravje Cesar Vasquez. V prvih osmih tednih leta je skupno število primerov denge naraslo na 31.300, teden prej je bilo okuženih 24.981 ljudi, je dejal Vasquez.

Perujski vladni kabinet je odobril predlog za razglasitev izrednih zdravstvenih razmer. "V dvajsetih pokrajinah (od 25) bodo zaradi denge razglašene izredne zdravstvene razmere," je dejal Vasquez za radijsko postajo RPP. Z izrednimi razmerami se povečajo sredstva za zdravstvene delavce na prizadetih območjih.

Večino primerov v Peruju so doslej odkrili na severu države, kjer so bolnišnice že obremenjene.

Denga, ki se prenaša s piki okuženih komarjev, povzroča simptome, kot so vročina, slabost, bruhanje, utrujenost in bolečine v telesu.

Vasquez je dejal, da so izbruh bolezni pohitrile vremenske razmere. "Vreme je ustvarilo odlično gojišče za komarje, ki se hitreje razmnožujejo in pogosteje prenašajo bolezni," je dejal. Peru se od lanskega leta spopada z visokimi temperaturami in močnim deževjem zaradi vremenskega pojava El Niño, ki je segrel morje ob perujski obali.

Po uradnih podatkih je lani v Peruju zaradi denge umrlo 428 ljudi, 268.216 je bilo okuženih.