Množica že več tednov zahteva odstop predsednice Boluarte. Foto: Reuters
Množica že več tednov zahteva odstop predsednice Boluarte. Foto: Reuters

"Nekateri glasovi, ki prihajajo iz nasilnih in radikalnih frakcij, zahtevajo moj odstop in spodbujajo prebivalstvo h kaosu, neredu in uničenju," je dejala Boluarte v nagovoru, ki ga je v petek zvečer prenašala državna televizija. Vendar je vztrajala, da ne bo odstopila, in potrdila zavezo vlade, da bo "še naprej spodbujala dialog in socialni mir" v državi. "Ne bom odstopila, zavezana sem Peruju," je dejala.

V Peruju od decembra potekajo protesti podpornikov odstavljenega predsednika Pedra Castilla, ki zahtevajo razpis volitev in odstavitev Dine Boluarte. V spopadih protestnikov z varnostnimi silami je bilo ubitih najmanj 42 ljudi, med njimi policist, še več sto jih je bilo ranjenih.

"Ne morem nehati ponavljati svojega obžalovanja zaradi smrtnih žrtev na teh protestih," je dejala. "Opravičujem se za te razmere," je dodala. Zavrnila pa je možnost sklica ustavodajne skupščine, kot so zahtevali protestniki. "To se ne more zgoditi čez noč," je dejala.

Nemiri so se iz manjših krajev na jugu razširiili tudi v Limo. Foto: Reuters
Nemiri so se iz manjših krajev na jugu razširiili tudi v Limo. Foto: Reuters

Ranjeni civilisti in policisti

V zadnjih dveh dneh so odstopili trije člani njene vlade: minister za delo Eduardo Garcia, ki se ni strinjal z vladnim ravnanjem ob protestih, notranji minister Victor Rojas ter ministrica za ženske in ranljive skupine Grecia Rojas. Njihovi nasledniki so prisegli v petek. Tudi človekoljubne organizacije so opozorile, da so vladne sile uporabile prave naboje proti protestnikom in iz helikopterjev spustile solzivec.

Iz pisarne generalne tožilke Patricie Benavides so v petek sporočili, da bodo preiskali dogajanje na protestih tako v prestolnici Limi kot v manjših mestih. Dodali so, da je bilo v nemirih ranjenih 355 civilistov in 176 policistov, 329 protestnikov pa so aretirali.

Nemiri v Peruju so se začeli v začetku decembra, ko je Castillo želel razpustiti kongres in uvesti vladanje z dekreti, vendar so ga odstavili in aretirali. Protestira večinoma revno prebivalstvo perujskega podeželja, ki ostaja zvesto Castillu. Zahtevajo njegovo izpustitev iz zapora, nove volitve in kaznovanje odgovornih za smrti protestnikov.