Obtoženim grozi od 16 do 60 let zapora. Foto: Reuters
Obtoženim grozi od 16 do 60 let zapora. Foto: Reuters

Kot so po ogledu videoposnetka aretacije, posnetega s telesno kamero policistov, povedali odvetniki Nicholsove družine, so ga brcali, udarjali in tresli z elektrošokom manj kot 100 metrov od njegovega doma.

Policisti so obtoženi več kaznivih dejanj, poleg uboja še ugrabitve, fizičnega napada in zarote. Iz spletnih zapisov šerifovega urada okrožja Shelby je razvidno, da so obtoženi Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith.

Načelnica policije v Memphisu CJ Davis je dejanja petih policistov označila za grozljiva, brezobzirna in nečloveška ter pozval prebivalce pretežno temnopoltega mesta, naj mirno protestirajo, ko bo posnetek objavljen. Policiste so že odpustili, preiskujejo pa tudi njihove kolege, ki so jim skušali pomagati pri prikrivanju dejstev.

Ameriški predsednik Joe Biden je pred napovedano javno objavo posnetka v večernih urah po lokalnem času pozval protestnike k mirnim shodom. Kot poroča BBC, ki se sklicuje na tamkajšnje medije, so razmere v Memphisu napete v pričakovanju protestov, zaradi česar je policija okrepila patrulje.

"Pridružujem se Tyrejevi družini v pozivu k mirnemu protestu," je dejal Biden "Ogorčenje je razumljivo, a nasilje ni nikoli sprejemljivo," je še dodal.

V preiskavo se je vpletlo tudi ministrstvo za pravosodje ZDA, ki v tem primeru policistov ne more obtožiti rasističnega zločina iz sovraštva, saj so vsi temnopolti, tako kot žrtev.

Po navedbah odvetniške ekipe družine ubitega Nicholsa so ga policisti divje tepli tri minute. Prizor naj bi bil podoben tistemu iz leta 1991, ko so policisti v Los Angelesu zverinsko tepli Rodneyja Kinga, kar je povzročilo hude nemire v mestu in drugje po ZDA.

V ZDA pričakujejo nerede zaradi nasilja policije