Donald Trump je napovedal umik vojske iz Sirije, s čimer pa se ameriški senat ne strinja. Foto: Reuters
Donald Trump je napovedal umik vojske iz Sirije, s čimer pa se ameriški senat ne strinja. Foto: Reuters

Odločitev senata je znak globokega nezadovoljstva, ki ga njegova politika sproža tudi v republikanskih vrstah. Pobudnik dopolnila, vodja republikancev v senatu Mitch McConnel je opozoril, da bo ukrep "priznal golo dejstvo, da Al Kaida, skrajna skupina Islamska država (IS) in druge njene podružnice v Siriji in Afganistanu še naprej predstavljajo resno grožnjo za naš narod".

Nezavezujoče dopolnilo je bilo v senatu sprejeto s prepričljivo večino 70 glasov proti 26, nasprotovali so mu samo trije od 53 republikanskih senatorjev. V skladu z besedilom bi lahko "hiter umik ameriških sil" iz Sirije ali Afganistana "ogrozil težko pridobljene dosežke in nacionalno varnost Združenih držav". Predlog naj bi vključili v zakonodajni paket o varnosti na Bližnjem vzhodu.

Sorodna novica Ocene groženj ameriških obveščevalnih služb v nasprotju s Trumpovimi

Trump ocenil, da je IS premagan
Decembra je Trump napovedal umik vseh 2.000 pripadnikov ameriških sil iz Sirije ob oceni, da je IS premagan, to pa je med drugim privedlo do odstopa obrambnega ministra Jamesa Mattisa. Trump se je zavzel tudi za umik polovice od približno 14.000 pripadnikov ameriških enot iz Afganistana, kjer so ZDA vojaško navzoče od leta 2001.

Ameriško obrambno ministrstvo je objavilo poročilo o IS-ju, ki v nasprotju z optimističnim Trumpovim razglašanjem skorajšnje popolne zmage nad teroristično skupino v Siriji opozarja, da bi lahko IS ob umiku ameriške vojske v šestih mesecih do enega leta znova osvojil izgubljeno ozemlje in razglasil zmago.

ZDA so se zavzele za repatriacijo islamskih borcev
Medtem so ZDA pozvale druge države, naj pripeljejo domov svoje državljane, džihadistične borce, ki so zajeti v Siriji, in sprožijo postopke proti njim. Potem ko se države že dlje ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z islamskimi borci, zajetimi v Siriji, so se ZDA zdaj jasno zavzele za njihovo repatriacijo.

ZDA pozivajo druge države, naj vrnejo in preganjajo svoje državljane, ki so jih zajele Sirske demokratične sile, in pozdravljajo nadaljnja prizadevanja SDF-a za vrnitev tujih borcev v njihove države.

Robert Palladino, tiskovni predstavnik State Depratmenta

Washington je opozoril, da arabsko-kurdsko zavezništvo Sirske demokratične sile (SDF), ki je imelo pomembno vlogo pri razbijanju IS-ja, po odhodu ameriških enot iz Sirije morda ne bo več sposobno varovati zaporov. Džihadistični borci bi lahko zapustili Sirijo in se borili drugje po svetu. Poziv State Departmenta prihaja pred zasedanjem zunanjih ministrov koalicije proti IS-ju, ki bo v sredo v Washingtonu.

Evropske vlade so glede repatriacije svojih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili v vrstah IS-ja, previdne, saj se po vrsti terorističnih napadov v Franciji, Nemčiji in drugod po Evropi bojijo političnih in drugih posledic njihove vrnitve.