Orenthal James Simpson je bil rojen 9. julija 1947. Foto: EPA
Orenthal James Simpson je bil rojen 9. julija 1947. Foto: EPA

Družina Orenthala Jamesa Simpsona je na omrežju X sporočila, da je umrl po boju z rakom. Umrl je v sredo, 10. aprila.

Simpson je bil eden boljših in bolj priljubljenih ameriških športnikov v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja. Bil je izjemno uspešen igralec ameriškega nogometa. Igral je tudi v filmih.

Simpsonove uspešne kariere pa je bilo konec, ko so 12. junija 1994 našli trupli njegove nekdanje žene Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana na njenem domu v Los Angelesu. Simpson je kmalu postal osumljenec. Žrtvi naj bi zabodel do smrti.

Čeprav mu je bilo ukazano, da se preda oblastem, je skušal pobegniti, v preobleki in s potnim listom, a so ga ujeli. Obtožen je bil umorov, tožilstvo je trdilo, da je bil njegov nagib ljubosumje. Simpson je trdil, da je nedolžen.

Sojenje Simpsonu je bilo izjemno odmevno, mediji so ga označili za "sojenje stoletja". Oktobra 1995 je pretežno temnopolta porota Simpsona razglasila za nedolžnega.

Družini ubitih sta Simpsona nato civilno tožili. Leta 1997 ga je pretežno belska porota razglasila za krivega za smrt obeh ubitih in mu odredila plačilo odškodnine v vrednosti 33,5 milijona dolarjev.

Leta 2008 je bil nato obsojen oboroženega ropa in ugrabitve dveh trgovcev s športnimi spominki v hotelu v Las Vegasu. Obsojen je bil na do 33 let zapora, v zaporu v Nevadi pa je preživel devet let.