Fotografija je simbolična. Foto: AP
Fotografija je simbolična. Foto: AP

Vrhovno sodišče v Alabami je odločitev sprejelo, ko je obravnavalo primer, v kateri so trije pari vložili tožbo, potem ko so bili njihovi zarodki v nesreči leta 2020 uničeni. Pacientka je zatavala v prostor klinike za plodnost, kjer so hranili embrije, posodo z njimi prijela v roke, potem pa ji je posoda padla na tla. Nižje sodišče je odločilo, da zamrznjenih zarodkov ni mogoče šteti za osebo ali otroka in je zavrnilo tožbo, vrhovno sodišče Alabame pa je pred dnevi s sedmimi glasovi za in dvema proti sprejelo odločitev, da so zarodki žive osebe. Odločilo je, da zakon iz leta 1872 velja tako za rojene kot še nerojene otroke.

Sodba zveznega sodišča sicer ni prepovedala ali omejila izvedbe zunajtelesne oploditve, je pa odprla možnost kazenskega pregona, zaradi česar so se v več klinikah odločili za prekinitev izvajanja zunajtelesne oploditve. Kot navaja BBC, še ni jasno, kakšen vpliv bo imela odločitev sodišča na druge zvezne države.

Tiskovna predstavnica bolnišnice Univerze Alabama v Birminghamu, ki je največja klinika v tej zvezni državi, Hannah Echols je izjavila, da so zelo žalostni zaradi posledic, ki jih bo imela sodna odločitev za tiste, ki želijo postopke zunajtelesne oploditve, a so postopke prekinili, ker so pacienti in zdravniki zdaj izpostavljeni nevarnosti kazenskega pregona. "Če se zarodek obravnava kot otrok, so pravne posledice preveč daljnosežne in strašljive. Ne moremo ogroziti naše ordinacije ali naše embriološke ekipe, da ni jim grozila prava ali celo zaporna kazen. In žal posledice te napačne odločitve nosijo naši pacienti," je pojasnila zdravnica Mamie McLean.

Za prekinitev izvajanja postopka zunajtelesne oploditve se je odločila tudi klinika Mobile Infirmary, poroča BBC. "Razumemo breme, ki ga to nalaga družinam, ki si želijo na ta svet prinesti otroke in nimajo drugih možnosti za spočetje," je dejal Mark Nix, predsednik Infirmary Healtha.

Kot poroča Reuters, so se po sodbi številni v Alabami znašli v zahtevnem položaju: ali naj nadaljujejo postopek zunajtelesne oploditve ali naj prenesejo svoje zarodke v drugo zvezno državo.

Nekdanja guvernerka Južne Karoline je povedala, da je sina rodila po uporabi umetne oploditve, a z drugačnim postopkom, ki ne vključuje zarodkov v laboratoriju. Foto: Reuters
Nekdanja guvernerka Južne Karoline je povedala, da je sina rodila po uporabi umetne oploditve, a z drugačnim postopkom, ki ne vključuje zarodkov v laboratoriju. Foto: Reuters

Biden: Odločitev sodišča je nezaslišana

Predsednik Joe Biden je obsodil sodbo vrhovnega sodišča Alabame, ki je zamrznjene zarodke opredelila kot otroke. "Neupoštevanje sposobnosti žensk, da sprejemajo te odločitve zase in za svoje družine, je nezaslišano in nesprejemljivo," je dejal v izjavi.

"Ta odločitev je nezaslišana - in ženske že oropa svobode odločanja o tem, kdaj in kako ustvariti družino," je v sredo v objavi X dejala tudi podpredsednica Kamala Harris.

Republikanska ameriška predsedniška kandidatka Nikki Haley je v sredo izjavila, da verjame, da so zamrznjeni zarodki, ustvarjeni z oploditvijo in vitro, dojenčki, kar so številni razumeli kot njeno podporo sporni odločitvi vrhovnega sodišča Alabame. "Zame so zarodki dojenčki," je Haley povedala za NBC News. "Ko govorite o zarodku, govorite o tem, da je to življenje. In tako vidim, od kod to prihaja, ko govorijo o tem." Pozneje pa je za CNN dejala, da "nisem rekla, da se strinjam s sodbo v Alabami."

Trump se do sodbe sodišča ni opredelil.