Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podobni protesti so vzniknili na univerzi California na Berkeleyju, Inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu, univerzi v Michiganu in drugih univerzah v državi, je poročal BBC.

Demonstranti so blokirali promet okoli kampusa univerze Yale v mestu New Haven v Connecticutu in zahtevali, da se šola odpove sodelovanju s proizvajalci vojaškega orožja. Policija je aretirala več kot 45 protestnikov.

Policisti so kmalu po mraku posredovali na newyorški univerzi, kjer je več sto demonstrantov več ur kljubovalo opozorilom univerze, da jih bodo doletele kazni, če ne zapustijo protesta. Na videoposnetku na družbenih omrežjih je videti, kako policija odstranjuje šotore protestnikov.

V elektronskem sporočilu, ki ga je v ponedeljek poslala zaposlenim in študentom, je predsednica univerze Columbia Nemat Minouche Shafik sporočila, da univerza preklicuje pouk v živo in prehaja na spletno poučevanje, da bi "pomirila razburjenje in vsem dala priložnost, da razmislimo o nadaljnjih korakih".

Prejšnji teden je Shafik poklicala newyorško policijo, da bi odstranila šotorišče, ki so ga protestniki postavili na glavnem travniku Columbie. Študenti so zahtevali, da se šola odpove naložbam, povezanim z Izraelom. Potezo predsednice je obsodilo tudi nekatero osebje univerze.

Policija je v četrtek zaradi motenja posesti aretirala več kot 100 študentov univerze Columbia. Univerza in pridruženi Barnard College sta izključila več deset študentov, ki so sodelovali v protestih.

"Te napetosti so izkoristili in okrepili posamezniki, ki niso povezani z univerzo," je dejala Shafik, ki je prejšnji teden pričala pred odborom predstavniškega doma ameriškega kongresa in branila odziv šole na domnevni antisemitizem protestnikov. Republikanci v predstavniškem domu in senatu ter vsaj en demokratski senator so zahtevali njen odstop.

Bela hiša obsoja antisemitizem na protestih

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vendar se protesti študentov od samega začetka soočajo z obtožbami antisemitizma. Demokratska kongresnica Kathy Manning, ki si je v ponedeljek ogledala Columbio, je dejala, da je tam videla protestnike, ki so pozivali k uničenju Izraela. Na videoposnetkih na družbenih omrežjih naj bi bilo zaslediti protestnike, ki izražajo podporo Hamasovemu napadu na Izrael.

Hasidska skupina Chabad na Univerzi Columbia pa je sporočila, da so na judovske študente kričali. Rabin, povezan z univerzo, naj bi 300 judovskim študentom poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril, naj se izogibajo kampusu, dokler se razmere "bistveno ne izboljšajo".

Med razgretimi spopadi med propalestinskimi in proizraelskimi skupinami na univerzi Columbia je policija poročala, da so izraelskim študentom iz rok iztrgali zastave, vendar ni prejela poročil o "fizičnih poškodbah študentov", je na tiskovni konferenci povedal glavni predstavnik policije Tarik Shappard.

Študenti so v taborišču organizirali muslimanske in judovske molitve, nekateri pa so imeli govore, v katerih so obsojali Izrael in sionizem ter hvalili palestinski oboroženi odpor.
Več kot sto članov osebja univerze se je pridružilo študentom v šotorišču, kjer so nameravali na prostem praznovati judovski praznik pasha.

Donator Robert Kraft je umaknil podporo univerzi zaradi vse večjega nezadovoljstva nad tem, kako univerza ravna z judovskimi študenti. Lastnik nogometnega kluba New England Patriots Kraft, ki je Jud, je zagrozil, da bo prekinil nadaljnje financiranje, ter zapisal: "Nisem več prepričan, da lahko Columbia zaščiti svoje študente in osebje, zato univerze ne morem več podpirati."

Ameriški predsednik Joe Biden, ki so ga protestniki kritizirali zaradi pošiljanja orožja Izraelu, je v nedeljo dejal, da bo zvezna vlada podprla zaščito judovske skupnosti.

"V zadnjih dneh smo bili priča nadlegovanju in pozivom k nasilju nad Judi," je dejal Biden. "Ta očitni antisemitizem je obsojanja vreden in nevaren – in zanj ni prostora na univerzah ali kjer koli v naši državi."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki zavračajo obsodbe antisemitizma

Študentski organizatorji protestov na univerzi Columbia so Bidnu nasprotovali in opozorili, da so nekateri od organizatorjev protestov Judje in da se je poročanje osredotočalo na "posameznike, ki nas ne predstavljajo".

"Odločno zavračamo vsako obliko sovraštva ali nestrpnosti in smo pozorni na neštudente, ki skušajo uničiti solidarnost med študenti – palestinskimi, muslimanskimi, arabskimi, judovskimi, črnskimi in propalestinskimi sošolci in kolegi," so navedli v izjavi.

ZDA: Propalestinski protesti študentov