Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Los Angelesu je v kampusu univerze UCLA morala posredovati policija, ki je po poročanju Guardiana sporočila, da je na prošnjo univerze pomagala pri vzpostavljanju reda in zagotavljanju varnosti, potem ko je izbruhnilo nasilje. Proizraelski protestniki so napadli šotorsko naselje propalestinskih protestnikov, na katere so metali pirotehnična sredstva in plastenke vode.

Propalestinski protestniki so s paneli ogradili prostor, ki so ga zasedli zaradi nasprotovanja ameriški pomoči Izraelu v vojni v Gazi. Foto: Reuters
Propalestinski protestniki so s paneli ogradili prostor, ki so ga zasedli zaradi nasprotovanja ameriški pomoči Izraelu v vojni v Gazi. Foto: Reuters

Policijska operacija se je začela v sredo okoli sončnega zahoda, ko so policisti v taktični opremi začeli prihajati v kampus UCLA in zavzemati položaje ob kompleksu šotorov, ki so jih zasedale množice demonstrantov. Tamkajšnja televizijska postaja KABC-TV je ocenila, da se je v taboru zbralo od 300 do 500 protestnikov, medtem ko se jih je zunaj barikad zbralo še približno 2000, ki so jih podprli.

Po večurnem zbiranju policije okoli kampusa so se ti sčasoma začeli premikati po območju v vrstah s palicami, medtem ko so protestniki, nekateri v belih čeladah, sklenili roke in poskušali preprečiti njihovo napredovanje.

V UCLA-ju je bilo med spopadom slišati na desetine glasnih eksplozij, ki so bile posledica eksplozivnih nabojev ali granat za omamljanje, ki jih je policija izstrelila, ko se je zgodaj zjutraj preselila v taborišče.

Policija vdrla v tabor propalestinskih študentov v ZDA

Demonstranti so skušali preprečiti napredovanje policistov, pri tem pa vzklikali "potisnite jih nazaj" in policistom v oči svetili z močnimi lučmi. Drugi, na nasprotni strani taborišča, so hitro odnehali in so v policijskem spremstvu odhajali z rokami nad glavo.

Od začetka protestov je policija aretirala že več kot 1300 propalestinskih protestnikov

Na več univerzah po ZDA potekajo protesti v podporo Palestincem, na katerih protestniki zahtevajo, da se prekine pomoč Izraelu zaradi vojne v Gazi. Od začetka protestov pred dvema tednoma je policija aretirala že več kot 1300 propalestinskih protestnikov. Številne šole, vključno z Univerzo Columbia v New Yorku, so poklicale policijo, da bi zatrla proteste.

Od 282 ljudi, ki so jih v torek aretirali na Univerzi Columbia in City College of New York, jih 134 ni bilo povezanih z nobeno od obeh šol, je sporočil uradnik newyorške policije, ki je podatke posredoval televiziji CNN. Preostalih 148 ljudi je bilo povezanih z eno od obeh univerz.

Policija od propalestinskih protestnikov zahteva, da zapustijo prostor pred univerzo. Foto: Reuters
Policija od propalestinskih protestnikov zahteva, da zapustijo prostor pred univerzo. Foto: Reuters

Na stotine propalestinskih protestnikov, ki so se zbrali pred šotorskim mestom, je policistom vzklikalo "Sram vas bodi", medtem ko so drugi udarjali po bobnih in mahali s palestinskimi zastavami. Pred vstopom v kampus je policija z zvočnikom protestnike pozvala, naj se razidejo in izpraznijo protestno območje na travnatem trgu med znamenitim avditorijem Royce Hall in glavno knjižnico.

Vodstvo univerze je po nasilju, ki je izbruhnilo v torek pozno zvečer in se nadaljevalo v sredo zjutraj, odpovedalo vsa predavanja. Ravnatelj UCLA-ja Gene D. Block je že pred spopadi sporočil, da so protestniki prejšnji teden postavili tabor. Med njimi so bili člani skupnosti UCLA, pa tudi drugi, ki niso povezani z univerzo.

Številni protestniki so bili po besedah ravnatelja miroljubni, taktike drugih pa je označil za šokantne in sramotne. "Bili smo priča primerom nasilja. Zaradi teh incidentov so številni v našem kampusu, zlasti naši judovski študenti, v stanju tesnobe in strahu," je še zapisal Block v pismu, ki ga je v torek objavil na spletni strani univerze.

Tudi na drugih univerzah po ZDA se vrstijo protestna gibanja, tako je denimo Portland State University zaprta zaradi večkrat ponavljajočega incidenta v knjižnici, na univerzi Floride so povedali, da "protestov ne bodo tolerirali," prav tako so aretirali propalestinske protestnike na Teksaški univerzi v Dallasu.

Biden podprl pravico do protestov in vladavino prava

Joe Biden je dejal, da ZDA niso država, ki zatira proteste, ampak obenem niso država brez zakonov. "Red mora biti. Smo raznolika in svobodna država. Naj bom jasen – mirni protesti so v Ameriki zaščiteni, nasilni niso. Uničevanje lastnine, vandalizem, oviranje predavanj in diplomskih slovesnosti niso miren protest, ampak so nezakoniti," je dejal Biden in vse skupaj pozval, naj položaja ne izkoriščajo za nabiranje političnih točk.

"Pravica do nesoglasja je bistvena za demokracijo, vendar pa protestniki ne morejo ovirati pravic drugih. Gre za poštenost in za to, kar je prav. V kampusih ne sme biti prostora za antisemitizem, islamofobijo, grožnje in rasizem. Vem, da imajo ljudje močna prepričanja in spoštujem to pravico, vendar vse ne more biti dovoljeno. Vedno bom branil svobodo govora, vendar tudi vladavino prava," je še dejal predsednik ZDA.

Na vprašanje, ali zagovarja posredovanje nacionalne garde za umiritev protestov, je Biden med odhodom izpred govorniškega odra odvrnil, da tega ne podpira.

Kritike počasnega odziva policije

Iz pisarne guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma so kritizirali "prepozen in omejen" odziv univerzitetne policije na nasilje med protestniki. Nasilje je obsodil tudi sam guverner, ki je na omrežju X zapisal, da je zakon jasen in pravica do svobode govora ne pomeni spodbujanja nasilja, vandalizma in nezakonitosti.

Ob izbruhu nasilja naj bi bilo prisotnih le nekaj policistov z univerze, ki so se morali zaradi velike množice protestnikov umakniti. Kot poroča časopis LA Times, so morali poklicati okrepitve, ki so prišle z avtocestne policije, nato pa so organi pregona potrebovali tri ure, da so obvladali razmere.

Policija je posredovala tudi na drugih protestih v podporo Palestincem. V enem od zadnjih spopadov na univerzi Severne Karoline v Chapel Hillu je policija v torek izpraznila en tabor in pridržala nekaj protestnikov, newyorški policisti pa so vdrli v poslopje univerze Columbia in pridržali več deset propalestinskih protestnikov, ki so predtem zasedli prostore univerze.

Protivojni protesti v ZDA