Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar in njegov gostitelj, ameriški državni sekretar Mike Pompeo, med srečanjem v Washingtonu. Minister Logar je ameriškega sogovornika med drugim seznanil s pripravami Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. V tej vlogi si bo Slovenija prizadevala za nadaljevanje tesnih odnosov med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Po prepričanju Slovenije je leto 2021 tudi čas za izvedbo vrha med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike.  Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar in njegov gostitelj, ameriški državni sekretar Mike Pompeo, med srečanjem v Washingtonu. Minister Logar je ameriškega sogovornika med drugim seznanil s pripravami Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. V tej vlogi si bo Slovenija prizadevala za nadaljevanje tesnih odnosov med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Po prepričanju Slovenije je leto 2021 tudi čas za izvedbo vrha med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister Logar in državni sekretar Pompeo sta na dvostranskem srečanju izrazila zadovoljstvo nad aktualnim stanjem odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki so se v zadnjem obdobju dvignili na novo raven.

Ministra vzpostavila t. i. strateški dialog
Obe vladi sta okrepili sodelovanje na številnih vsebinskih področjih, izraz nove kakovosti dvostranskih odnosov pa je že drugo srečanje na ministrski ravni v zadnjih štirih mesecih, potem ko je bil Pompeo avgusta na obisku v Sloveniji. Ob tem sta ministra uradno vzpostavila novo nadgrajeno obliko strukturiranega dvostranskega dialoga, t. i. strateški dialog.

Logar: Po Franciji in Nemčiji tudi z ZDA institucionaliziramo odnose
"Po štirih mesecih aktivne diplomacije institucionaliziramo odnose z ZDA. Po Franciji in Nemčiji od danes tudi z ZDA uradno vzpostavljen strateški dialog,"
je na Twitterju zapisal minister Logar.

Marko Lovec (FDV) o obisku Janše v Izraelu in Logarja v ZDA

Dobro gospodarsko sodelovanje, a s številnimi neizkoriščenimi potenciali
Logar in Pompeo sta potrdila privrženost obeh držav izpolnjevanju zavezniških odločitev, predvsem glede delitve bremen. Gospodarsko sodelovanje med državama sta ocenila kot dobro, vendar s številnimi neizkoriščenimi potenciali. Ameriška stran poudarja geostrateški pomen Luke Koper, s čimer se odpirajo priložnosti na področjih infrastrukture in logistike. Državi izkazujeta proaktivni pristop na področjih informacijskih in komunikacijskih tehnologij, digitalizacije in umetne inteligence. Ministra sta poudarila tesno sodelovanje obeh držav v regionalnih forumih, med drugimi v pobudi Tri morja ter partnerstvu za čezatlantsko energetsko sodelovanje.

Logar se bo v torek v kongresu srečal še z demokratsko senatorko Amy Klobuchar iz Minnesote, ki je botra skupine prijateljev Slovenije v senatu.

Premier Janša v Izraelu, zunanji minister Logar v ZDA

Podpis memoranduma o civilnem jedrskem sodelovanju v torek
Vrtovec pa bo v torek podpisal memorandum o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja. Kot je v nedeljo dejal, memorandum ni podlaga za kak konkreten posel, lahko pa služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj in izkušenj.
Podpis memoranduma je predviden v State Departmentu, v imenu ZDA naj bi ga podpisal pomočnik državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philip Reeker.

Obiska ministrov Logarja in Vrtovca v ZDA poteka dober mesec pred menjavo oblasti v Washingtonu, saj bo 20. januarja prihodnje leto prisegel novi demokratski predsednik Joe Biden. Zdajšnji predsednik Donald Trump sicer poraza na volitvah še ni priznal.

Novi slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer začenja delo
Vodenje veleposlaništva Slovenije v Washingtonu pa ravno te dni prevzema nekdanji državni sekretar na MZZ-ju Tone Kajzer, ki ga je vlada 26. oktobra imenovala na položaj veleposlanika namesto Stanislava Vidoviča.